Teroristul Abu Musab al-Zarqawi a reusit un vis mai vechi: acela de a lovi regatul in care s-a nascut si pe care il uraste. Zarqawi a inceput sa exporte actiunile teroriste in afara Irakului, devenind un "rival" pentru Osama bin Laden la conducerea Jihadului. Al-Zarqawi il considera pe regele Abdullah al II-lea al Iordaniei un "necredincios aliat al sionistilor si al cruciatilor". Mesajul de revendicare a atacurilor de la 9 noiembrie subliniaza aceasta convingere: "Fie ca tiranul de la Amman sa stie ca protectia pe care a acordat-o evreilor a devenit o tinta a mujahedinilor si a atacurilor lor". Al-Zarqawi ii reproseaza sprijinul acordat americanilor in razboiul din Irak, ca si faptul ca Iordania este unul dintre cele doua tari care au un tratat cu Israelul.

Zarqawi a petrecut sapte ani de inchisoare in Iordania, condamnat pentru conspiratie la inlaturarea monarhiei si pentru instaurarea unui califat islamic. A fost eliberat in 1999. Zarqawi a vrut sa organizeze un atac cu bomba asupra hotelului Radisson din Amman, in noaptea Revelionului 2000. "Complotul mileniului" a fost demontat de serviciile de securitate iordaniene. Zarqawi a reusit totusi sa fuga in Irak. In 2004, Zarqawi a planuit sa arunce in aer sediul serviciilor secrete iordaniene cu 20 de tone de explozibil, alaturi de substante chimice periculoase. Zarqawi a fost condamnat la moarte, in absenta.

Export de terorism

Al-Zarqawi a capatat notorietate in calitate de conducator al activitatilor teroriste din Irak. Gruparea sa, numita initial "Tawhid wa Jihad", a devenit renumita prin decapitarile de ostatici, filmate si transmise televiziunilor. In 2005, Zarqawi a luat decizia de a se afilia la al-Qaeda, sub numele de "al-Qaeda in Irak". De atunci, decapitarile filmate au fost mult mai rare, Zarqawi concentrindu-se asupra atacurilor sinucigase cu bomba.

Un al doilea Bin Laden

Zarqawi a devenit mult mai mediatizat in ultima vreme, chiar si decit liderul al-Qaeda, Osama bin Laden. Zarqawi si-a arogat rolul de "om de actiune" al Jihadului. Pe capul celor doi lideri teroristi, amindoi mujahedini in razboiul din Afganistan, SUA au pus aceeasi recompensa: 25 de milioane de dolari.

Cei doi au aceeasi ura fata de monarhiile de unde provin, Iordania si Arabia Saudita, pe care le considera necredincioase, aservite sionistilor si cruciatilor.

Cu toate acestea, fata de Bin Laden, care provine dintr-o familie de miliardari si a beneficiat de o educatie aleasa, Zarqawi a fost, initial, un mic infractor in Iordania, aproape analfabet.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.