Restrictiile de circulatie decretate, miercuri, in mai multe orase din Franta au provocat o diminuare a violentelor comise in suburbii, informeaza Rompres. Soldata cu incendierea a 394 vehicule si arestarea a aproximativ 169 de persoane, a paisprezecea noapte consecutiva de turbulente a fost considerata mai putin tensionata decat precedentele. Cu toate acestea, trei persoane si-au pierdut viata si multe altele au fost date disparute in urma unui incendiu care a izbucnit, miercuri seara, in Roubaix, autoritatile refuzand sa faca vreo legatura intre incident si violentele urbane nocturne.

Un alt incident a fost semnalat la Lyon, unde cartierele din estul orasului au ramas fara curent electric timp de doua ore, ca urmare a nesupravegherii corespunzatoare a celor doua transformatoare, transmite Mediafax. Pana in prezent au fost arestate peste 1800 de persoane implicate in tulburari, o parte din acestea fiind deja condamnate la inchisoare pe diferite termene si propuse pentru deportare. "In total, 120 de straini, nu toti in situatie ilegala, au fost condamnati" pentru participarea la revolte, a precizat, miercuri, ministrul de Interne Nicolas Sarkozy, citat de Mediafax. "Am cerut prefectilor ca acestia sa fie expulzati imediat de pe teritoriul nostru national, inclusiv pe cei care au drept de sedere", a adaugat ministrul Sarkozy. Organizatiile de aparare a drepturilor omului si cele ecologiste s-au opus acestei decizii.

Autoritatile au mana libera

Masurile de securitate adoptate, miercuri, de Politia franceza in urma violentelor urbane din ultimele zile includ atat restrictii de circulatie valabile pe intregul teritoriu al Frantei, cat si masuri exceptionale, aplicabile in doar 25 de departamente, transmite Mediafax. Prefectura fiecarui departament este libera sa aplice restrictiile de circulatie in jurisdictia ei, in intervale orare stricte - cel mai probabil intre orele 20:00 si 06:00 - si in cartiere bine delimitate. Masurile nu pot fi extinse pe teritoriul intregului oras, in lipsa unei motivatii serioase, de ordine publica. In circa 30 de localitati din provincie, minorilor li s-a interzis sa circule noaptea neinsotiti de persoane adulte si responsabile pentru faptele lor, autoritatile locale putand realiza, de asemenea, perchezitii nocturne.

Restrictiile au vizat orasele Nisa, Rouen, Le Havre si Orleans, interdictiile de circulatiile nefiind impuse, insa, in Capitala franceza. Claude Gueant, seful de cabinet al ministrului francez de Interne, a cerut, miercuri, politiei sa faca deosebirea "intre persoane majore si minori", anuntand ca vor fi exceptate de la aceste restrictii de circulatie "persoanele care se deplaseaza spre locul de munca sau la medici". Restrictiile de circulatie impuse de municipalitate nu se adreseaza decat minorilor, iar in caz de incalcare a prevederilor, copiii sunt condusi acasa, iar parintii sunt pasibili de o amenda de 38 de euro.

Prefectura, in schimb, poate decide restrictii de circulatie aplicabile si persoanelor majore, precum si autovehiculelor. Ea poate solicita ajutorul cetatenilor si este imputernicita sa rechizitioneze bunuri. La randul sau, ministrul de Interne poate ordona predarea armelor detinute legal de particularii din zonele expuse violentelor, pentru a evita cazurile in care locuitorii si-ar face singuri dreptate. Masurile exceptionale nu se aplica decat in 25 de departamente mentionate in decret si care au fost cel mai puternic afectate de violentele din ultimele doua saptamani.

Acestea cuprind toate orasele din cele sapte departamente ale regiunii Ile-de-France si doar unul pana la trei orase in celelalte departamente. In aceste zone, ministrul de Interne poate cere, la nevoie, arestul la domiciliu al persoanelor periculoase, iar prefectul poate ordona efectuarea de perchezitii. Potrivit unei surse din cadrul Politiei, autoritatile mizeaza indeosebi pe efectul psihologic al acestor restrictii de circulatie, a caror incalcare poate fi, teoretic, sanctionata cu o pedeapsa maxima de doua luni de inchisoare si o amenda intre 750 si 30.000 de euro.

Sarkozy isi vede de campanie pe Google

Revoltele din Franta par sa nu fi modificat in mod semnificativ preocuparile oficialilor de la Paris. De la finalul saptamanii trecute, la anumite "provocari" in limba franceza, de genul "revolte", "vehicule arse" sau "violente", versiunea in franceza a motorului de cautare pe Internet Google pune la dispozitia utilizatorilor un mic anunt, plasat strategic in coltul din dreapta sus al paginii, care, odata accesat, directioneaza curiosii spre o pagina web a formatiunii politice aflate la conducere in Hexagon - Uniunea pentru o Miscare Populara (UMP), informeaza businessweek.com. Site-ul contine o petitie electronica in favoarea ministrului de Interne Nicolas Sarkozy si a masurilor adoptate de acesta in privinta rebelilor din orasele franceze.

Potrivit statisticii publicate de businessweek.com, anuntul "discret", afisat pe Google, a fost accesat de aproximativ 37.000 de utilizatori, petitia pro-Sarkozy fiind semnata de peste 11.500 de vizitatori. Pe de alta parte, Internetul pare sa se fi intors, deopotriva, impotriva posibilului succesor al lui Jacques Chirac la presedintia Frantei. Potrivit businesweek.com, adversarii politici ai actualului ministru de Interne francez au lansat o "bomba Google" impotriva acestuia, reusind sa manipuleze ordinea afisarii rezultatelor cautarii pentru "Nicolas Sarkozy" astfel incat aceasta sa prezinte in capul listei un link de promovare a peliculei "Iznogoud" - transcrierea, dupa canoanele limbii franceze, a expresiei in engleza "is no good" (nu e bun de nimic).

Cocteiluri Molotov la Bruxelles

Actele de incendiere voluntara a masinilor, spatiilor publice sau a containerelor de gunoi au continuat, in cursul noptii de miercuri spre joi, in mai multe orase din Belgia, fara a fi inregistrate revolte, au anuntat autoritatile locale, citate de Mediafax. Pentru a patra noapte consecutiva, pompierii au intervenit pentru a stinge masini sau cladiri incendiate de cocteiluri Molotov, in special la Bruxelles, Anvers si Malines, potrivit Centrului de criza al Guvernului belgian. In capitala, unde zece masini au fost incendiate, incidentele s-au derulat in cartiere locuite de numerosi imigranti, in special Anderlecht, Molenbeek si Schaerbeek. "A fost vorba din nou de incidente izolate si nu au existat nici un moment tensiuni accentuate sau agitatie", a explicat Centrul de criza, care a precizat ca pe tot teritoriul tarii au ars 15 vehicule.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.