Republica Moldova incearca de peste doi ani si jumatate sa isi aleaga presedintele, o noua tentativa in acest sens urmand sa aiba loc duminica, in cazul in care in cursa prezidentiala se va inscrie cel putin un candidat pana joi, ora 19.00 (19.00 ora Romaniei).

Conform Constitutiei, in urma esecului alegerilor din 16 decembrie, cand Marian Lupu nu a reusit sa intruneasca numarul necesar de voturi pentru a fi ales presedintele tarii, Parlamentul a fixat data urmatorului scrutin la 15 ianuarie. Prin urmare, autoritatile moldovenesti au infiintat o comisie speciala pentru alegerea presedintelui, care si-a inceput activitatea la 29 decembrie, ultima zi de inscriere fiind 12 ianuarie, ora 19.00.

In cazul in care in cursa prezidentiala nu se va inscrie niciun candidat
, se vor organiza alegeri repetate, a caror data va fi stabilita de Parlament, scrie MEDIAFAX. Legislatia prevede termenul de 30 de zile pentru organizarea alegerilor repetate. Un precedent in acest sens a fost inregistrat in 2011, cand niciun candidat nu s-a inscris in cursa, iar alegerile, stabilite de Parlament pentru 18 noiembrie, au fost amanate. Atunci, Parlamentul a fixat noi alegeri pentru 16 decembrie, soldate, de asemenea cu un esec.

Pentru a se putea inregistra in cursa prezidentiala, un candidat trebuie sa aiba cel putin 40 de ani, sa locuiasca pe teritoriul tarii de cel putin de zece ani si sa vorbeasca limba moldoveneasca, potrivit articolului 78, alineatul 2, din Constitutia Republicii Moldova. Pentru a fi inscris in cursa el trebuie sa fie sustinut de 15 deputati si sa obtina certificatul de sanatate care atesta ca este apt pentru indeplinirea atributiilor prezidentiale.

In cazul in care in cursa se inscrie cel putin un candidat
, Parlamentul va organiza un vot la 15 ianuarie, conform calendarului stabilit anterior. Daca la vot nu vor participa insa trei cincimi dintre deputati (respectiv 61 din totalul de 101 membri ai Parlamentului moldovean), atunci scrutinul va fi declarat nul si se vor organiza alegeri repetate in termen de 30 de zile.

Daca la vot participa cel putin 61 de deputati dar niciun candidat nu intruneste numarul necesar de voturi, respectiv trei cincimi din totalul de 101 parlamentari, presedintele interimar este obligat sa dizolve Parlamentul si sa stabileasca data alegerilor anticipate.

Citeste si:
A murit primul preşedinte al Republicii Moldova
A murit primul preşedinte al...

Potrivit Constitutiei, in decursul unui an, presedintele poate dizolva Parlamentul o singura data. Avand in vedere ca ultimele alegeri parlamentare din Republica Moldova au avut loc in noiembrie 2010, nu exista niciun impediment legal pentru convocarea unui nou scrutin anticipat.

Votul din Parlament este secret, deputatii stergand cu o linie de pe buletin numele candidatilor impotriva carora voteaza.

In prezent, alianta guvernamentala AIE dispune de 59 de mandate in Parlament si mai are nevoie de doua voturi pentru alegerea propriului candidat la presedintia tarii.

Functia de presedinte al Republicii Moldova, care este vacanta de peste doi ani si jumatate si a generat un blocaj politic in aceasta tara, este una mai mult onorifica. Astfel, presedintele tarii, al carui mandat dureaza patru ani si poate fi reinnoit o singura data, reprezinta tara in strainatate, semneaza tratate si participa la negocieri, confera decoratii si titluri de onoare acorda grade militare, promulga legi si este comandantul suprem al fortelor armate.

Citeste si:
Premierul Morawiecki solicită acordarea rapidă a statutului de...
Premierul Morawiecki solicită...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.