Politia norvegiana, criticata pentru o presupusa reactie intarziata in cursul atacurilor de la 22 iulie, ar fi putut sosi cu 16 minute mai devreme pe Insula Utoya.

Directia de Politie a refuzat vineri, intr-o conferinta de presa, sa comenteze aceasta "ipoteza", apreciind ca, in conditiile cu care s-au confruntat atunci, "politistii au actionat cat de repede au putut".

Citand un raport de evaluare realizat de politia locala, dar care nu a fost publicat, Dagbladet scrie ca probleme de comunicatii si erori de procedura au intarziat politistii cu 16 minute pretioase, pe 22 iulie.

In acea zi, Anders Behring Breivik, deghizat in politist, a tras focuri de arma timp de o ora si jumatate asupra celor cateva sute de tineri labursti care participau la o tabara de vara pe Insula Utoya, la aproximativ 40 de kilometri nord-vest de Oslo. Atacul armat s-a soldat cu 69 de morti, in principal adolescenti, potrivit MEDIAFAX.

Cu putin timp inainte, extremistul de dreapta, in varsta de 32 de ani, a detonat o bomba in cartierul din Oslo in care se afla sediul mai multor ministere, provocand alte noua victime.

  • Politia aa refuzat sa comenteze intarzierea evocata de Dagbladet, calificata drept o simpla "ipoteza"

"In opinia Comitetului de Evaluare, politistii respectivi nu au avut nicio ezitare in a actiona impotriva autorului sau autorilor (politia ignora la vremea aceea ca Anders Behring Breivik actiona singur - n.r.) atacurilor de pe Utoya, imediat ce au avut posibilitatea practica", a declarat Olav Soenderland, presedintele Comitetului.

"In situatii de criza grava, timpul pentru planificare si reflectie este limitat", a subliniat el.

Dupa atacuri, au aparut critici atat cu privire la punctul de debarcare relativ departat ales pentru a trimite o ambarcatiune cu o forta de interventie pe Insula Utoya, cat si privind alegerea ambarcatiunii, o simpla barca pneumatica, la care a avut loc o pana de motor, din cauza supraaglomerarii.

Ostil islamului si multiculturalismului in Europa, Anders Behring Breivik se afla in detentie provizorie, in asteptarea procesului, care urmeaza sa inceapa la 16 aprilie 2012.

Doi psihiatri experti au conchis luna trecuta ca acesta sufera de "schizofrenie paranoida", ceea ce inseamna ca pare ca va fi condamnat sa primeasca ingrijiri de natura psihiatrica, mai degraba decat o pedeapsa cu inchisoarea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.