Oficialii americani investigheaza informatiile conform carora diplomati iranieni si venezueleni din Mexic ar fi fost implicati in planificarea unor atacuri informatice impotriva SUA ce vizau in special centralele nucleare.

Acuzatiile privind complotul au pornit de la difuzarea saptamana trecuta la televiziunea mexicana Univision a unui documentar ce includea imagini inregistrate in secret ale unor diplomati iranieni si venezueleni in timp ce erau informati cu privire la atacuri si promiteau sa transmita datele catre guvernele lor.

  • Un profesor de informatica a organizat un grup de studenti hackeri pentru lansarea atacurilor informatice

Un fost profesor de informatica la Universitatea Nationala Autonoma din Mexic a declarat pentru Univision ca a fost recrutat de un profesor din aceasta institutie in 2006 cu scopul de a organiza un grup de studenti hackeri ce ar fi urmat sa lanseze atacuri informatice asupra Statelor Unite, initial la indemnul ambasadei Cubei
, potrivit MEDIAFAX.

In operatiunea sub acoperire, instructorul Juan Carlos Munoz Ledo si cativa studenti s-au infiltrat in grupul hackerilor si au inregistrat in secret intalnirea cu diplomatii iranieni si venezueleni.

  • Oficialii SUA nu pot confirma inca informatiile

Numind informatiile "tulburatoare", purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat Willian Ostick a declarat ca autoritatile federale examineaza acuzatiile dar a adaugat ca oficialii SUA "nu detin in prezent informatii care sa le confirme".

Senatorul Roberto Menendez, presedinte al subcomitetului Senatului pentru Afaceri Externe in emisfera vestica, a solicitat audieri cu privire la activitatile Iranului in America Latina, iar mai multi congresmeni au cerut expulzarea diplomatului din Venezuela implicat in presupusul complot.

Un consilier al lui Menendez a declarat ca documentarul Univision, care arata de asemenea ca extremistii iranieni recruteaza tineri musulmani latino-americani, reprezinta "una dintre preocuparile pe care le avem asupra eforturilor Iranului de a colabora cu alte tari din regiune". Consilierul a mai adaugat ca "monitorizam cu atentie activitatea Iranului in regiune".

Citeste si:
Zelenski acuză Iranul că minte în privinţa dronelor trimise Rusiei
Zelenski acuză Iranul că...

Fostul ambasador al Iranului in Mexic Mohammed Hassan Ghadiri care apare in inregistrarile prezentate de Univision, a confirmat pentru televiziune ca s-a intalnit cu studentii si a consultat Teheranul cu privire la sustinerea planurilor prezentate de acestia, guvernul iranian refuzand sa se implice. Fostul ambasador a adaugat ca nu este implicat in acest complot, propunerea studentiilor fiind, conform acestuia, o provocare din parte "agentilor CIA".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.