Iranul va reproduce avionul american fara pilot de tip RQ-170 pe care sustine ca l-a capturat saptamana trecuta, cu scopul de a-si echipa armata cu acest model, a declarat un parlamentar citat luni de televiziunea de stat, relateaza AFP.

"Suntem pe cale sa incheiem decriptarea codurilor avionului fara pilot "invizibil" si destinat unor misiuni de supraveghere, iar urmatoarea etapa va fi reproducerea avionului", a declarat Parviz Sorouri, presedintele subcomisiei parlamentare pentru Securitate Nationala.

"Intr-un viitor apropiat, vom fi capabili sa il producem in serie", a continuat parlamentarul, adaugand ca versiunea iraniana a avionului fara pilot va fi "superioara" celei americane, relateaza MEDIAFAX.

Parviz Sorouri a apreciat ca Iranul va "obtine informatii importante referitoare la tehnicile de spionaj americane, dupa ce va sparge codurile". "Nu pot sa spun cand se va intampla acest lucru, dar suntem pe calea cea buna", a apreciat el.

Teheranul a anuntat ca unitati din domeniul apararii informatice au preluat, la 4 decembrie, controlul asupra unui avion de tip RQ-170 Sentinel care a patruns pe teritoriul iranian dinspre Afganistan, pe care l-au condus sa aterizeze, fara pagube majore, la 250 de kilometri de la frontiera, in regiunea desertica Tabas (nord-est).


Televiziunea iraniana a difuzat joi imagini prezentate ca infatisand acest avion sofisticat si ultrasecret. Potrivit presei americane, in momentul in care s-a produs incidentul acest avion s-ar fi aflat intr-o misiune de supraveghere a instalatiilor nucleare iraniene, in contul serviciilor americane de informatii din cadrul CIA.

Iranul a anuntat in 2010 ca lucreaza la programul unui avion fara pilot "invizibil" destinat supravegherii.
Washingtonul si-a exprimat ingrijorarea, in mai multe randuri, cu privire la dezvoltarea unor avioane iraniene fara pilot si la impactul pe care l-ar putea avea asupra securitatii fortelor americane din regiune.

Insa unii oficiali americani si-au exprimat indoiala cu privire la capacitatea Iranului de a exploata tehnologic "captura", in timp ce unii experti au insistat asupra riscului potential.

Citeste si:
Zelenski acuză Iranul că minte în privinţa dronelor trimise Rusiei
Zelenski acuză Iranul că...

"Tehnologiile americane sunt remarcabil de avansate si nu este sigur ca iranienii dispun de expertiza necesara" pentru a obtine secretele avionului fara pilot, a declarat saptamana trecuta, pentru AFP, un oficial, sub acoperirea anonimatului.

Citeste si:

Explozie puternica in Iran: Se joaca Teheranul cu experimentele nucleare?

Un alt tip de "Razboi Rece": SUA+UE vs. Iran+China+Rusia


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.