O explozie puternica a fost auzita luni dupa-amiaza in orasul iranian Isfahan, care gazduieste o uzina de procesare a uraniului, o instalatie importanta in cadrul programului nuclear controversat al Iranului, aflata sub supravegherea AIEA, relateaza presa internationala.

Agentia semioficiala de presa ISNA din Iran a citat un oficiar judiciar din Isfahan care a declarat ca s-a auzit o explozie, relateaza The Guardian in editia electronica. "Am auzit un sunet similar unei explozii, dar nu am primit informatii despre cauzele si consecintele ei", a precizat Gholamreza Ansari.

O alta agentie semioficiala, FARS, a fost printre primele organizatii media care au relatat despre explozie, afirmand ca s-a auzit la ora locala 14.40 (13.10, ora Romaniei). FARS a precizat ca viceguvernatorul Mehdi Ismaili a confirmat un sunet despre care agentia a relatat ca a fost destul de puternic pentru a fi auzit in tot orasul. FARS a inlaturat ulterior articolul de pe site-ul sau, relateaza MEDIAFAX.

Ismaili a discutat apoi cu o alta agentie semioficiala, MEHR, dezmintind citatele care i-au fost atribuite de FARS. El a precizat pentru agentia de stat IRNA ca nu a facut nici o declaratie pentru FARS.

Mai multi locuitori din Isfahan au declarat ca au auzit o explozie puternica.
Unul dintre ei a precizat ca deflagratia a zguduit geamurile casei sale.

Cotidianul israelian Haaretz relateaza in editia online ca, potrivit unui oficial iranian, explozia auzita la Isfahan a fost cauzata de un accident produs in timpul unui exercitiu militar si nu are nici o legatura cu instalatia nucleara aflata in apropiere.


Potrivit informatiilor din presa, autoritatile municipale au fost nevoite sa recunoasca producerea exploziei dupa ce mai multi locuitori au sunat la Departamentul de pompieri pentru a raporta deflagratia.

Informatiile privind o explozie produsa la Isfahan au fost comentate si de purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american, Mark Toner. "Nu avem informatii la acest moment, in afara de ce am vazut in presa (...). Dupa cum stiti, avem o capacitate limitata de a strange informatii de pe teren acolo, dar cu siguranta verificam", a precizat el.

Citeste si:
Cauza exploziei de la Călimănești. CNAIR: „Se dovedește că meseria...
Cauza exploziei de la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.