PE a adoptat Codul de conduita pentru eurodeputati, care interzice avantajele in schimbul votului.

Parlamentul European a adoptat, joi, Codul de conduita pentru eurodeputati, care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2012 si care defineste conflictul de interese si prevede posibilitatea sanctionarii europarlamentarilor, inclusiv prin suspendarea sau chiar retragerea mandatului.

Conform unui comunicat al europarlamentarului Monica Macovei, Codul arata clar ca membrii PE nu pot primi bani sau avantaje in schimbul votului sau activitatii legislative sau politice din cadrul Parlamentului European, potrivit MEDIAFAX.

In plus, potrivit noilor reglementari, europarlamentarii trebuie sa depuna o declaratie de interese financiare, in care sa precizeze, printre altele: activitatile profesionale din ultimii trei ani dinaintea preluarii functiei in Parlament; orice activitate periodica remunerata exercitata de deputat in paralel cu exercitarea functiilor, ca salariat sau ca lucrator independent; orice activitate externa ocazionala remunerata (inclusiv scrierile de autor, conferinte sau expertize), in cazul in care remuneratia totala depaseste 5.000 de Euro pe an calendaristic; participarea la comitete sau consilii de administratie din intreprinderi, organizatii neguvernamentale, asociatii sau orice organism cu personalitate juridica, ori exercitarea altor activitati externe, remunerate sau nu; orice alt interes financiar care ar putea avea o influenta asupra exercitarii functiilor de deputat.

Codul de conduita va intra in vigoare la 1 ianuarie 2012, iar europarlamentarii trebuie sa actualizeze declaratiile de interese potrivit noilor prevederi pana la sfarsitul lui martie 2012. Declaratiile vor fi publicate pe pagina web a Parlamentului European.

Monica Macovei a salutat adoptarea Codului de conduita pentru europarlamentari.

"Pana acum nu a existat un Cod de conduita al membrilor Parlamentului European. Acesta este primul si avem nevoie de el. Din pacate insa, acest Cod va ramane asociat cu scandalul care a afectat imaginea Parlamentului European si cu felul in care Adrian Severin a facut Romania de rusine si continua sa o faca refuzand sa isi dea demisia. Domnul Severin conferentiaza la Bucuresti despre mitologia fenomenului coruptiei, in timp ce la Bruxelles politicienii din statele UE iau masuri concrete impotriva coruptiei", a declarat Monica Macovei, conform sursei citate.

Citeste si:
Monica Macovei a provocat un grav accident în Constanța. Un bărbat...
Monica Macovei a provocat un...

Europarlamentarul Adrian Severin este in prezent investigat de DNA intr-un caz in care este acuzat de coruptie. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus, la 18 iulie, inceperea urmaririi penale fata de Adrian Severin, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de luare de mita si trafic de influenta.

In primavara acestui an, reporterii de la Sunday Times au inregistrat o discutie cu europarlamentarul PSD Adrian Severin, in biroul acestuia de la Strasbourg, material video-audio in care eurodeputatul vorbeste despre demersurile facute pentru introducerea unui amendament la o directiva europeana. Reporterii ziarului britanic le-au propus mai multor deputati - un roman, un sloven si un austriac - sa le plateasca 100.000 de euro in schimbul unor amendamente a caror adoptare ar putea-o obtine. Cei trei deputati au acceptat, a relatat atunci AFP. Adrian Severin, fost vicepremier roman, a trimis un e-mail falsilor lobbyisti, afirmand: "Doar ca sa stiti ca amendamentul pe care il vreti a fost depus la timp". La scurt timp, el a trimis o factura de 12.000 de euro pentru "servicii de consiliere".

Citeste si:
Cum a aflat fiul Vioricăi Dăncilă că a fost adoptat. A fost...
Cum a aflat fiul Vioricăi...

In 20 martie, Parlamentul European (PE) a anuntat deschiderea unei anchete privind acuzatiile de coruptie aduse de publicatia britanica The Sunday Times impotriva celor trei eurodeputati. Conservatorul austriac Ernst Strasser si fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler au demisionat, europarlamentarul roman refuzand sa paraseasca postul de la PE. In 23 iunie, Parlamentul European a hotarat ridicarea imunitatii lui Adrian Severin si a incredintat presedintelui PE sarcina de a transmite imediat aceasta decizie autoritatilor competente si lui Severin.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.