Parlamentul European a aprobat joi aderarea Croatiei la UE.

Aderarea Croatiei la UE a fost aprobata cu 564 de voturi pentru, 38 impotriva si 32 de abtineri.

Acordul Parlamentului era ultimul obstacol juridic inainte de semnarea tratatului de aderare prevazut la summitul liderilor europeni din 8 si 9 decembrie, la Bruxelles. Tratatul urmeaza sa fie apoi ratificat de fiecare dintre cele 27 state ale UE. La incheierea acestui proces, fara indoiala la 1 iulie 2013, Croatia va deveni cel de-al 28-lea stat membru al UE, potrivit MEDIAFAX.

Recunoscand ca Croatia este pregatita pentru aderare, deputatii au invitat Zagrebul sa se ocupe de "provocarile care persista, in special in domeniile reformelor justitiei, luptei impotriva coruptiei si crimei organizate".

Parlamentul European le-a cerut, de asemenea, autoritatilor croate sa isi multiplice eforturile in vederea "urmaririi in justitie a crimelor de razboi, respectarea tuturor recomandarilor Tribunalului Penal International pentru fosta Iugoslavie si incurajarea intoarcerii refugiatilor de razboi, in special sarbi".

"Astazi este o zi buna pentru Croatia si pentru UE", a declarat presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek.

"In pofida gravei crize economice si politice, UE ramane un pol de atractie puternic pentru tarile invecinate care cauta stabilitate si securitate", a remarcat, la randul sau, liderul liberalilor europeni, belgianul Guy Verhofstadt.

"Aderarea Croatiei este inceputul unui nou viitor pentru tara si speram ca ea reprezinta o etapa catre securitate si stabilitate in toata regiunea Balcanilor de Vest", a adaugat el.

Croatia si-a depus cererea de aderare la UE in 2003 si in 2004 a obtinut statutul de tara candidata. Negocierile de aderare au inceput in 2005.

In cadrul summitului din 8 si 9 decembrie, liderii europeni trebuie sa se pronunte asupra statutului de candidat la UE al Serbiei. Dar din cauza recentelor incidente survenite in nordul Kosovo, este putin probabil ca acesta sa ii fie acordat.

Citeste si:
Președinta CE cere ca Putin să fie adus în fața justiție
Președinta Comisiei Europene...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.