Alte amenintari: SUA interzice comertul cu Iranul. Rusia se plaseaza clar de partea Teheranului. Ce mai urmeaza?

SUA porneste un razboi economic impotriva Iranului

SUA a aratat saptamana aceasta ca nu glumeste cu Iranul
. Luni, Casa Alba a dat publicitatii un decret prezidential prin care se inaspresc sanctiunile aplicate persoanelor fizice si juridice care contribuie intr-un fel la dezvoltarea resurselor petroliere si a sectorului petrochimic din Iran.

Aceste persoane risca sa fie amendate si chiar anchetate daca nu tin cont de regulile de izolare a Iranului cand vine vorba de probleme nucleare.

Potrivit Reuters, SUA va bloca si accesul companiilor straine care sustin politica nucleara a Iranului. Orice posibili complici in industria petrochimica a Teheranului nu vor mai putea sa-si desfasoare activitatea cu firma, companii sau institutii din SUA. Firmele americane nici nu mai intra in discutie. Acestea vor intrerupe orice legatura cu Iranul.

Institutiile financiare din lumea intreaga trebuie sa se gandeasca serios la riscurile pe care si le asuma in comertul cu Iranul, a explicat si Secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner, a afirmat, in cursul unei conferinte de presa.

Inasprirea acestor sanctiuni are loc dupa ce Agentia Internationale pentru Energie Atomica(AIEA) a aratat intr-un raport ca Iranul lucreaza la bomba atomica.

Rusia, "fratele mai mare" al IranuluiIn replica, Rusia a calificat sanctiunile aplicate de SUA Iranului drept ”inacceptabile” si contrare legislatiei internationale. Moscova apreciaza ca aceste sanctiuni nu vor impulsiona Iranul sa revina la masa negocierilor, potrivit evz.ro.

Oricum, directorul Agentiei ruse pentru Energie Atomica a declarat la inceputul lui noiembrie ca Rusia este pregatita sa construiasca noi reactoare nucleare civile in Iran, in timp ce tarile occidentale faceau apel la adoptarea de noi sanctiuni impotriva Teheranului, din cauza programului sau nuclear controversat. Franta a fost cea mai vehementa in fata ONU privind isolarea la care Iranul ar trebui supus.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Intre timp, China s-a pozitionat impotriva sanctiunilor pentru Iran. "Sanctiunile nu pot rezolva in mod fundamental problema" programului nuclear iranian, a declarat un purtator de cuvant al Ministerului chinez de Externe, conform 9AM.

Cum arata "taberele"?Sa ne uitam putin la acest tablou: Iranul si “posibila” lui bomba nucleara, in tabara cu Rusia si China, pe de o parte, si SUA, impreuna cu statele europene, care se chinuie sa puna la punct Teheranul. Daca mai punem in ecuatie si conflictul deschis intre Iran si Israel, atunci chiar ne putem astepta la un altfel de “Razboi Rece”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.