Rusia este pregatita sa construiasca noi reactoare nucleare civile in Iran, a anuntat directorul Agentiei ruse pentru Energie Atomica, in timp ce tarile occidentale fac apel la adoptarea de noi sanctiuni impotriva Teheranului, din cauza programului sau nuclear controversat, relateaza AFP.

"Studiem, avem ordine, deci studiem aceasta propunere" a Iranului, a decarat Serghei Kirienko, directrul Rosatom, citat de agentiile ruse.

Construirea de reactoare nucleare "nu este legata de subiecte sensibile, deci este intru totul posibila", a insistat el, conform MEDIAFAX.

Aceste declaratii survin dupa publicarea unui raport al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), in care aceasta exprima "ingrijorari grave" cu privire la programul nuclear iranian.

Mai multe tari occidentale au pledat pentru adoptarea de noi sanctiuni impotriva regimului de la Teheran, care, desi a respins in mod repetat acest lucru, este suspectat ca vrea sa se doteze cu arma atomica, sub acoperirea programului sau nuclear civil. Rusia a avertizat, miercuri, ca nu va sustine asemenea masuri.

De altfel, Rusia a construit prima centrala nucleara iraniana, la Bushehr, in sudul tarii. Aceasta a fost inaugurata in august 2010, dar reactorul centralei a intrat in functiune abia in mai 2011. Centrala de la Bushehr urmeaza sa ajunga la capacitate deplina in 2012.

Citeste si: China, "aliatul perfect" al Iranului in "conflictul nuclear"


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.