Iranul lucreaza la bomba atomica, potrivit Agentiei Internationale pentru Energie Atomica(AIEA). Franta vrea sanctiuni dure.

Iranul a continuat, pana in 2003, sa lucreze la dezvoltarea unei arme nucleare, se arata in raportul AIEA.


Agentia este ingrijorata de faptul ca activitatea legata de dezvoltarea unei arme nucleare continua si acum. AIEA are „preocupari serioase" in legatura cu caracterul militar al programului nuclear iranian, pe baza unor informatii „credibile" pe care le detine, potrivit adevarul.ro.

Conform documentului, „Iranul a efectuat activitati in vederea fabricarii unui dispozitiv exploziv nuclear", ceea ce inseamna ca acesta face pasi catre dezvoltarea bombei nucleare, desi republica islamica sustine ca programul sau este pur civil.

  • Ahmadinejad: Iranul nu va renunta la nimic din programul sau nuclear

Totusi, Iranul "nu va da niciun pas inapoi" in privinta programului sau nuclear, a declarat miercuri presedintele Mahmoud Ahmadinejad dupa publicarea raportului.

"Nu vom face niciun pas inapoi pe drumul pe care ne-am angajat", a declarat Ahmadinejad, reafirmand ca Iranul "nu are nevoie de bomba atomica", in cadrul unui discurs transmis la televiziune, potrivit mediafax.ro.

  • Atac la adresa Israelului

De asemenea, Teheranul a mai amenintat ca Israelul va fi ”distrus”, in cazul in care aceasta tara va ataca instalatiile nucleare ale Teheranului, a avertizat astazi șeful adjunct al Statului Major al fortelor iraniene, generalul Masoud Jazayeri. Acesta a precizat și ca riposta iraniana ”nu va fi limitata doar la Orientul Mijlociu”, conform evz.ro.

”Centrul nuclear israelian de la Dimona este cea mai accesibila tinta pe care am putea-o viza si dispunem de capacitati si mai importante. La cea mai mica actiune a Israelului, vom asista la distrugerea acestuia”, a declarat generalul Jazayeri, citat de televiziunea iraniana.

Citeste si:
Zelenski acuză Iranul că minte în privinţa dronelor trimise Rusiei
Zelenski acuză Iranul că...

  • Franta vrea sanctiuni

Potrivit realitatea.net, ministrul francez de externe, Alain Juppe, a cerut Consiliului de Securitate al ONU sa se reuneasca pentru a discuta despre actiuni impotriva Iranului, tot dupa publicarea raportului.

"Suntem decisi sa actionam", a declarat ministrul de externe Alain Juppe, precizand ca Franta este pregatita "sa mearga mult mai departe" in privinta sanctiunilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.