Premierul israelian vrea sa isi mobilizeze ministrii pentru a ataca Iranul. Intre timp, armata israeliana are unde verde sa atace Fasia Gaza.

  • Unda verde sa atace Fasia Gaza

Regimul israelian a dat unda verde armatei sa se pregateasca pentru o ofensiva terestra in Fasia Gaza, conform unui inalt oficial al armatei din Israel, citat de AP. Acesta a spus ca decizia de la Tel Aviv autorizeaza armata sa atace teritoriul ocupat, avand la baza motivatia de a opri lansarile de rachete din Fasia Gaza.

Armata israeliana va putea apela la orice modalitati necesare impotriva celor din Fasia Gaza, conform noilor ordine, scrie Antena3.

Primul ministru Benjamin Netanyahu avertizase de luni ca Tel Aviv va raspunde prompt impotriva celor care ameninta securitatea tarii sale. "Filizofia securitatii nu se poate baza doar pe defensiva. Trebuie sa includa si capacitatea ofensiva", a spus Netanyahu.

  • Ataca si Iranul?

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, si ministrul Apararii, Ehud Barak, vor sa inlature opozitia majoritatii ministrilor fata de un atac asupra instalatiilor nucleare iraniene, a anuntat miercuri cotidianul Haaretz, citat de AFP.

Barak a dezmintit luni informatii publicate de presa israeliana potrivit carora ar fi hotarat deja, impreuna cu Netanyahu, sa atace Iranul, in pofida opozitiei comandantilor armatei si serviciilor de informatii, informeaza MEDIAFAX.

Cotidianul israelian scrie ca majoritatea celor mai importanti opt ministri se opune unei asemenea operatiuni. Doar Netanyahu, Barak si ministrul de Externe Avigdor Lieberman sustin "optiunea militara" impotriva Iranului.

In schimb, ministrul de Interne si liderul partidului ultraortodox Shass Elie Yishai, ministrul insarcinat cu serviciile de informatii Dan Meridor, ministrul farta portofoliu Benny Begin, ministrul insarcinat cu Afacerile Strategice Moshe Yaalon si ministrul Finantelor Youval Steinitz se opun atacarii Iranului.

In opinia acestor opozanti, este necesar ca Israelul sa continue sa mobilizeze tarile occidentale pentru a exercita presiuni economice asupra Iranului, in masura in care Israelul nu isi poate permite sa actioneze singur din punct de vedere militar, fara sa se coordoneze cu Statele Unite.

Haaretz, care citeaza ministri si oficiali de rang inalt din domeniul Apararii si Afacerilor Externe, afirma ca raportul asupra programului nuclear iranian care urmeaza sa fie facut public, la 8 noiembrie, de catre Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AEIA), va avea "o influenta decisiva" asupra Guvernului israelian.

Citeste si:
Armata israeliană susţine că a vizat reţeaua subterană a Hamas....
Armata israeliană susţine că...

Israelul, inamic recunoscut al Republicii islamice Iran, si tari occidentale acuza Iranul ca incearca sa se doteze cu arma atomica sub acoperirea unui program nuclear civil, acuzatie dezmintita de catre regimul de la Teheran.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.