Silvio Berlusconi va demisiona dupa adoptarea masurilor de relansare economica promise Uniunii Europene. Berlusconi l-a informat pe presedintele Giorgio Napolitano, marti seara, ca va demisiona, imediat dupa ce a pierdut majoritatea in Camera Deputatilor.

"Daca va fi adoptat planul de relansare financiara, voi demisiona", i-a spus Silvio Berlusconi lui Giorgio Napolitano in cursul intrevederii de marti seara, scrie Corriere della Sera.

Informatia a fost confirmata de Presedintia Italiei. "Premierul i-a transmis presedintelui ca este constient de implicatile rezultatului votului din Camera; insa, in acelasi timp, a exprimat preocupare in legatura cu necesitatea oferirii unor raspunsuri punctuale partenerilor europeni, prin aprobarea legii privind stabilitatea financiara (...) Imediat dupa ce va fi adoptat acest plan, premierul ii va prezenta demisia sa presedintelui", precizeaza Presedintia Italiei, potrivit MEDIAFAX.

  • Cum se explica Berlusconi?

Premierul italian, Silvio Berlusconi, a explicat marti seara ca a decis sa demisioneze dupa adoptarea masurilor economice promise Uniunii Europene, deoarece "important e sa faci ce este bine pentru tara".

"Trebuie sa ne preocupe situatia italiana, ceea ce se intampla pe piete, faptul ca pietele nu cred ca Italia este capabila sau are intentia de a aproba aceste masuri pe care Europa le-a cerut", a declarat Berlusconi, intr-un apel telefonic la unul dintre posturile sale de televiziune.

Trebuie "sa demonstram, din contra, ca suntem seriosi si acesta este primul lucru care trebuie sa ne preocupe", a apreciat Berlusconi. "Apoi sunt celelalte lucruri, cum ar fi cine va conduce sau nu Guvernul", a adaugat el.

"Traversam un context dificil in ceea ce priveste pietele. Europa ne-a cerut masuri care ar trebui sa sustina economia noastra si ni le-a cerut cu multa insistenta" , a amintit premierul, adaugand ca acestea trebuie aprobate.

Guvernul Silvio Berlusconi a castigat marti un vot crucial in Camera Deputatilor, pachetul de reforme fiind aprobat, dar a pierdut majoritatea absoluta. Bilantul financiar al statului italian a fost adoptat cu 308 voturi, sub pragul majoritatii absolute, care este de 316 voturi.

Citeste si:
Românii din Italia vor să fie recunoscuți oficial drept minoritate...
Românii din Italia vor să fie...

"Guvernul nu mai are majoritate in Camera Deputatilor ", a constatat imediat Pierluigi Bersani, liderul Partidului Democrat, principala formatiune de opozitie.

  • Berlusconi anunta ca nu se va prezenta la eventualele alegeri anticipate din Italia

Seful Guvernul italian a declarat ca nu se va prezenta la eventualele alegeri anticipate, intr-un interviu acordat in exclusivitate cotidianului La Stampa si care va aparea miercuri, relateaza AFP.

"Nu ma voi prezenta din nou si ma simt chiar eliberat", afirma Il Cavaliere, in varsta de 75 de ani, adaugand ca vrea sa predea stafeta protejatului sau Angelino Alfano, caruia i-a incredintat deja fraiele partidului in calitate de secretar general al PdL (centru-dreapta).

"Acum a venit momentul lui Alfano, el va fi candidatul nostru, este intr-adevar bun, mai mult decat am putea crede si conducerea sa a fost acceptata de toti", explica el.

Citeste si:
Fosta prostituata minora Ruby inca primeste bani de la Berlusconi
Fosta prostituata minora Ruby...

  • Berlusconi, un Mussolini modern

Silvio Berlusconi a deplans miercuri lipsa de putere la conducerea Guvernului italian, citandu-l pe fostul dictator fascist Benito Mussolini, care si el si-a exprimat regretul pentru ca nu a putut face decat "recomandari", relateaza AFP.

"Sunt obosit pentru ca nu am reusit sa dictez linia si nu am putut face politica asa cum as fi vrut. Ma simt mai puternic ca cetatean liber decat ca presedinte al Consiliului", afirma el intr-un interviu acordat cotidianului La Stampa si publicat miercuri.

"Citesc o carte despre scrisorile lui Mussolini catre (amanta sa) Claretta si el a zis la un moment dat: «Dar nu intelegi ca nu contez deloc, pot face doar recomandari». Iata, ma simt in aceeasi situatie", explica Il Cavaliere, in varsta de 75 de ani.

Intrebat de directorul cotidianului Mario Calabresi despre diferentele fata de dictatura fascista, presedintele Consiliului a raspuns: "Bineinteles, nu sunt un dictator, chiar daca ati scris acest lucru ani la rand. Dar vreau sa spun ca ei sunt parintii Constitutiei noastre, care, tocmai de teama ca istoria sa nu se repete, au slabit Executivul in mod excesiv".

Citeste si:
Isarescu: Ar fi o eroare sa ignoram lectiile crizei internationale
Mugur Isarescu: Ar fi o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.