Social 15 Iulie 2015 15:34
Misiunea viitoare a politicilor economice este de a pastra echilibrele macro restabilite cu greu dupa aparitia crizei, fiind o eroare sa ignori lectiile acesteia si sa cedezi tentatiei de a alege masuri cu consecinte temporare in detrimentul dezvoltarii pe termen lung, a declarat guvernatorul BNR.

"Daca perioada ajustarilor macroeconomice pare sa se fi incheiat pentru Romania, misiunea viitoare a politicilor economice este aceea de a pastra echilibrele restaurate cu atata truda, de a da dovada de prudenta si masura in deciziile viitoare, deplasand totodata accentul spre reforme structurale de natura sa impiedice potentialul de crestere a economiei romanesti. Ar fi o eroare sa ignoram lectiile crizei internationale si experientele noastre, cedand tentatiei de a opta pentru masuri cu consecinte temporare in detrimentul dezvoltarii pe termen lung", a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la evenimentul aniversar dedicat implinirii a 150 de ani de la nasterea Regelui Ferdinand.

La eveniment a participat si presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, care a avut o alocutiune dupa discursul guvernatorului.

Isarescu a aratat ca nu exista substitut la politicile macroeconomice echilibrate corect implementate si corect explicate. "Aceasta perspectiva pe termen lung impune ca in centrul politicilor economice sa se afle numai managementul cererii agregate, dar si obiectivele stabilitatii macroeconomice, sa se afle de asemenea dezvoltarea durabila si dezvoltarea competitivitatii economiei romanesti", a spus seful bancii centrale.

Guvernatorul si-a exprimat astfel, din nou, pozitia fata de adoptarea masurilor de relaxare fiscala prevazute in Codul Fiscal si cel de Procedura Fiscala, atragand atentia asupra dezechilibrelor care ar putea aparea pe termen lung, scrie MEDIAFAX.

El a punctat ca in prezent, ca si in Romania Regelui Ferdinand, societatea se afla intr-un moment de modernizare a statului, de consolidare a institutiilor, astfel ca este necesar ca disciplina fiscala si stabilitatea financiara sa fie transformate intr-o stare de normalitate.

Citeste si:
În ce procent au încredere românii în Iohannis, Ciucă sau Ciolacu?...
În ce procent au încredere...

"Din aceasta perspectiva, consider ca principalul activ ce se impune a fi valorificat este stabilitatea macroeconomica. Ne bazam pe convingerea ca o crestere economica durabila, obiectiv pe care il urmarim cu totii, nu este posibila ca politicile economice sa duca la pastrarea echilibrelor macroeconomice. Criza financiara si criza economica din alte tari, precum si experienta noastra din ultimii ani reprezinta cele mai bune argumente in acest sens", a precizat guvernatorul.

Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala au fost adoptate recent de Camera Deputatilor, ca for decizional, aflandu-se pe masa presedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

La randul sau, presedintele a criticat masurile prevazute in cele doua coduri, spunand ca de fapt nu revolutioneaza finantele Romaniei, prin simpla reducere a unor impozite.

Citeste si:
Nicolae Ciucă a discutat cu guvernatorul BNR despre amânarea ratelor
Nicolae Ciucă a discutat cu...

El a admis ca o asemenea schimbare este utila, insa fara sa puna in pericol anumite beneficii, cum ar fi sustenabilitatea finantelor publice, care a fost consolidata, cu eforturi serioase, in ultima perioada.

Isarescu a mentionat, in discursul sau, ca macrostabilitatea nu este un scop in sine, ci reprezinta baza dezvoltarii sustenabile, care are si efecte concrete importante.

"Piata financiara internationala, de care depindem ca orice tara debitoare, reactioneaza deseori brutal si excesiv, penalizand dezechilibrele macroeconomice si chiar perceptia unor masuri care duc la asemenea dezechilibre. Pe de alta parte, starea de macrostabilitate, cum este cea din prezent, masurile politico-economice care duc in aceasta directie, credibilitatea acestor politici sunt recompensate cu reduceri substantiale ale costurilor de finantare de natura sa creeze acel mult ravnit spatiu fiscal pe baza careia sa se asigure cresterea cheltuielilor bugetare intr-o maniera sustgenabila", a completat guvernatorul BNR.

Citeste si:
Gheorghiță, despre cazul fetei vaccinate din greșeală cu Johnson:...
Gheorghiță, despre cazul...

El a reiterat ideea ca Romania nu a avut niciodata costuri de finantare mai scazute decat in prezent, care se datoreaza nu numai reducerii dobanzilor pe plan international, ci si a primelor de risc. Ca atare, efectul benefic se resimte atat la nivelul bugetului, cat si la nivelul econmomiei in general si al al tuturor intreprinderilor.

Seful Bancii Nationale a atras atentia ca accest proces nu este insa ireversibil, ci depinde de pastrarea macrostabilitatii.

"Necesitatea unei asemenea linii de actiune este si mai evidenta in contextul procesului de trecere la moneda unica europeana. Daca bazele unei economii performante o reprezinta elementele de stabilitate macroeconomica, varfurile ei sunt rezultatul spiritului antreprenorial, inovator al celor care cred in virtutile unei economii de piata. Trebuie sa consolidam si bazele, dar sa stimulam si varfurile. Putem face toate aceste lucruri incurajand functionarea mecanismelor pietei, competitia nedistorsionata, consolidarea institutiilor capabile sa stimuleze pasii inainte", a explicat Isarescu.

Citeste si:
Cele mai valoroase 7 lecții de stoicism. Ghidul tău către o viață...
Cele mai valoroase 7 lecții...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.