Preşedintele CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, afirmă că, în cazul elevei din Cluj-Napoca, cu vârsta de sub 18 ani, căreia i s-a administrat din greşeală vaccinul de la Johnson& Johnson "nu se anticipează niciun risc" cu privire la starea acesteia de sănătate.

Gheorghiță, despre fata care a fost vaccinată din greșeală cu serul Johnson

Medicul a fost rugat să confirme o informaţie apărută în presa locală potrivit căreia o elevă sub 18 ani ar fi fost vaccinată din greşeală cu vaccinul de la Johnson&Johnson şi să explice de ce s-a întâmplat acest lucru.

"Am vorbit cu directorul DSP Cluj, mi-a confirmat că într-adevăr acest lucru s-a întâmplat. A fost, din câte mi s-a transmis, o eroare la momentul triajului. (...) La momentul la care o persoană vine la triaj, se scanează cartea de identitate şi acolo se vede vârsta şi în funcţie de tipul de vaccin se spune dacă este sau nu eligibil, dacă se poate sau nu vaccina. Persoana a trecut de triaj şi a fost vaccinată. Ulterior, în momentul în care s-a încercat să se introducă în RENV vaccinul, evident că nu s-a putut face acest lucru, pentru că a apărut o eroare de introducere, ţinând cont că vaccinul cu Johnson în momentul de faţă are autorizare peste vârsta de 18 ani. S-a efectuat acest triaj, dar, repet, nu s-a identificat corect vârsta persoanei respective", a declarat şeful CNCAV, marţi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Eleva este în afara oricărui pericol

El a subliniat că nu se anticipează niciun risc cu privire la starea de sănătate a elevei în cauză, informează Agerpres.

"Acum întrebarea este, din punct de vedere medical, dacă există vreun risc sau vreo repercusiune asupra stării de sănătate. Nu există, nu se anticipează niciun risc. De ce? Pentru că din punct de vedere al profilului biologic, imunologic, la peste 17 ani, respectiv, 18 ani, organismul nu este diferit ca reactogenitate şi ca imunogenitate. (...) Cred că principala recomandare este să ne asigurăm că personalul vaccinator cunoaşte foarte bine instrucţiunile şi că le şi respectă", a mai declarat Valeriu Gheorghiţă.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Noiembrie 2021 - 05 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.