Daca noi, ca locuitori ai Romaniei, nu suntem capabili sa apreciem ceea ce ne poate oferi tara noastra, este bine ca din cand in cand exista cate un vizitator strain care sa gaseasca si sa evidentieze frumusetile printre care traim si sa le aprecieze la adevarata lor valoare.

Intr-un editorial numit "Pierdut in Transilvania", un jurnalist al cunoscutei publicatii Financial Times, Clive Aslet, face reclama mai bine Transilvaniei decat autoritatile romane. El a ramas impresionat de frumusetile locului, de padurile imense, de salbaticia asezarilor rurale.

Ziaristul a vazut Valea Verde din judetul Mures, s-a plimbat prin Piata Sfatului din Brasov si i-a cunoscut pe oamenii din comuna Zabala, in Covasna.

El a fost insotit in calatoria sa de Paul Lister, fondatorul "European Nature Trust", o organizatie nonguvernamentala care militeaza pentru conservarea spatiilor verzi neatinse inca de urbanizare, precum Muntii Carpati. "Cele mai minunate dintre toate aceste bogatii sunt padurile. In general, vizitatorii vad doar o mica si distanta parte a acestora. Muntii Carpati formeaza un arc care traverseaza mai multe tari din Europa Centrala, insa partea romaneasca este cea mai bogata in biodiversitate", apreciaza Clive Aslet, care mentioneaza in editorialul sau si pericolele ce pot distruge aceste bogatii: exploatarea forestiera ilegala si coruptia din tara noastra.

Lister este de parere ca zona ar trebuie sa fie vazuta ca echivalentul Parcului National Yellowstone, iar unul dintre motive ar fi ca aici se afla cei mai multi ursi bruni in Europa.

"Sunt tentat sa spun ca ar trebui sa vii sa vizitezi aceasta lume inainte sa dispara, dar prietenul meu, Lister, spune ca asta nu se poate. El crede ca turistii care vor veni aici vor da nastere la cresterea numarului de produse lucrate manual de catre localnici, ceea ce va ajuta zona sa supravietuiasca, odata cu lupii si ursii care traiesc in padurea carpatina", se mai arata in editorialul lui Aslet.

O alta problema a acestei zone este faptul ca padurea are o valoare perceputa foarte redusa, potrivit Ericai Stanciu, seful programului danubio-carpatic de silvicultura din WWF. "Valoarea acestor padurii este prea mica pentru Guvern pentru a se decide sa-i exporte imaginea cum se cuvine", povesteste reprezentantul WWF.

Citeste si:
Robert Turcescu intră în echipa Metropola TV. Jurnalistul prezintă...
Robert Turcescu intră în...

Companionul editorialistului vine cu doua solutii pentru salvarea padurilor: deblocarea certificatelor verzi pentru Romania si dezvoltarea rurala, din care cea mai mare parte sa o reprezinte turismul.


"Transilvania este o lume care pare sa aiba mai mult in comun cu nuvelele lirice ale lui Thomas Hardy decat cu o Europa moderna"
, a relatat jurnalistul.

Aslet isi incheie editorialul spunand ca in zonele rurale din Transilvania nu exista infrastructuri turistice, insa acest lucru face parte din esenta ei. El este totusi incantat ca ai posibilitatea sa te afii singur intr-un astfel de peisaj. Acesta mai povesteste ca a luat intr-o dimineata micul dejun cu o femeie din Elvetia, o tara cu multi munti, dar care a venit in Transilvania pentru doua saptamani. Femeia i-a marturisit jurnalistului: "Elvetia este ca o gradina in comparatie cu acest loc".

Citeste si:
Schimbare bruscă de temperatură pe teritoriul României. Cod galben...
Schimbare bruscă de...

Totusi, articolul din Financial Times nu este singurul care a "laudat" frumusetile tarii si ceea ce ne ofera Romania. De curand, publicatiile The Irish Times si The Telegraph au prezentat Romania ca destinatia perfecta pentru Halloween, fiind "patria aventurilor stranii cu vrajitoare din Valahia si vampiri din Transilvania".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.