Bulgarii sunt chemati la urne duminica pentru a-si alege noul presedinte si consilierii municipali, un scrutin cu valoare de test pentru partidul conservator GERB al premierului Boiko Borisov, in timp ce economia uneia dintre cele mai sarace tari din Uniunea Europeana ramane in pana, relateaza AFP.

  • Candidatii la presedintie

Rosen Plevneliev
, in varsta de 47 de ani, fara eticheta politica dar sustinut de GERB, este considerat favorit de institutul de sondaje, fiind creditat cu 38-40 la suta din intentiile de vot in primul tur si considerat invingator in cel de-al doilea tur din 30 octombrie, relateaza MEDIAFAX.

Dupa doua mandate de cinci ani, socialistul (fostul comunist) Gheorghi Parvanov, in varsta de 55 de ani, nu se mai poate prezenta la aceste alegeri.

Presedintele isi asuma un rol limitat de arbitru in Bulgaria: el este garantul unitatii natiunii si reprezinta tara in relatiile internationale. El este comandantul suprem al armatei, numeste ambasadori si are drept de veto asupra legilor. Daca totusi Parlamentul reia votul asupra textelor fara schimbari, seful statului este obligat sa isi dea avizul.

Pentru premierul Boiko Borisov, aceste alegeri vor fi mai ales ocazia de a lua pulsul populatiei la jumatatea mandatului. Guvernul sau a reusit sa mentina o oarecare stabilitate macroeconomica, dar cu pretul unei cure de austeritate severe.

  • Situatie economica dezastruoasa

Salariile, care ating in medie 360 de euro pe luna, nu au mai crescut de doi ani, in timp ce preturile la energie nu inceteaza sa creasca si nivelul somajului ramane ridicat, de 9,45 la suta.

Intr-un studiu recent, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a scazut puternic pronosticul pentru Bulgaria, mizand doar pe o crestere de 1,6 la suta din PIB in acest an.

Principalul rival al lui Rosen Plevneliev este socialistul Ivailo Kalfin, in varsta de 47 de ani, fost ministru de Externe si deputat european. El este creditat cu 28 la suta din intentiile de vot. Fostul comisar european Meglena Kuneva, in varsta de 54 de ani, candidat independent, obtine intre 9 si 17 la suta din intentiile de vot.

Toti trei sunt de acord asupra necesitatii unei integrari mai bune a Bulgariei in Uniunea Europeana, al carei membru este din 2007.

Citeste si:
România scapă de MCV. Anunțul făcut de Comisia Europeană. Ursula...
România scapă de MCV. Anunțul...

Unii analisti mentioneaza totusi ca pronosticurile risca sa fie false, intre 25 si 50 la suta dintre cei chestionati refuzand sa raspunda. De altfel, 20-30 la suta dintre alegatori nu si-au stabilit inca optiunea.


Din cauza acestui factor important de incertitudine, "toate configuratiile sunt posibile pentru al doilea tur, chiar Kalfin contra Kuneva", afirma Tvetozar Tomov, de la institutul de sondaje Scala.

Alti 15 candidati, marginali, intre care un cantaret de punk, participa, de asemenea, la aceasta cursa.

Un val de proteste fata de romi, intretinut in plina campanie electorala de doua partide nationaliste in urma unui incident intr-un sat, ar putea fi favorabil pentru candidatii acestora, intre care liderul partidului nationaist Ataka, Volen Siderov.

Citeste si:
Romii cer să fie recunoscuți ca minoritate etnică de India
Romii cer să fie recunoscuți...

Pentru prima data, alegerile prezidentiale vor coincide cu alegerile municipale, unde partidul GERB, fondat in 2007 in calitate de "partid al primarilor", ar trebui sa isi mentina baza, potrivit sondajelor.

Daca la Sofia realegerea primarului Iordanka Fandakova (GERB) pare sigura, alegerile vor fi stranse in regiunile cu o minoritate musulmana importanta din sud, loiale in mod traditional partidului minoritatii turce MDL, dar unde partidul de guvernamant vrea sa patrunda.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.