Cresterea decalajului dintre americanii bogati si cei saraci remodeleaza economia Statelor Unite, care devine tot mai vulnerabila la crize financiare repetitive si mai putin capabila sa genereze o dezvoltare durabila, comenteaza Bloomberg.

Aceasta tendinta de crestere a inechitatii, lasata libera in ultimele decenii, ar putea condamna Wall Street, timp de o generatie, la profituri mediocre si ar putea provoca chiar instabilitate sociala, potrivit analistilor si directorilor din sectorul financiar.

"Diferentele de venituri din aceasta tara devin din ce in ce mai grave", a declarat James Chanos, presedinte fondator al companiei Kynikos Associates din New York.

El a aratat ca tendinta nu este o reteta de crestere economica stabila, atunci cand bogatii devin mai bogati iar toti ceilalti sunt lasati in urma, transmite MEDIAFAX.

Din 1980, circa 5% din venitul national anual a trecut de la clasa de mijloc la familiile cele mai bogate.

Astfel, cele mai bogate 5.934 de familii au beneficiat de fonduri suplimentare de 650 miliarde de dolari, peste un milion de dolari fiecare, pe langa ceea ce ar avea daca "placinta economica" ar fi impartita ca in 1980, potrivit datelor biroului de recensamant.

Disputele referitoare la echitatea economica trec in centrul atentiei, din cauza economiei aproape de stagnare si a unui somaj de 9,1%, in timp ce profiturile corporatiilor se mentin la niveluri ridicate.

Presedintele Barack Obama a cerut ca americanii bogati si marile corporatii sa plateasca impozite mai mari, pentru a avea o contributie echitabila la economie, dar presedintele Camerei Reprezentantilor, republicanul John Boehner, l-a acuzat ca declanseaza "un razboi al claselor".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.