Succesul uneia dintre principalele tactici impotriva talibanilor, respectiv raidurile de noapte cu tinta precisa, ar putea fi exagerat pentru a lasa impresia unei eficiente crescute a campaniei militare din Afganistan, potrivit unui raport publicat miercuri si citat de Guardian.

Studiul arata ca pentru fiecare "lider" ucis intr-un astfel de raid mor alte opt persoane, desi acesta ar trebui sa reprezinte o arma precisa de decapitare a miscarii talibane pe teren.

Raportul mentioneaza, de asemenea, ca in informarile primite de presa americana este mentionat un numar mai mare de lideri talibani ucisi sau capturati intr-o anumita perioada de timp decat numarul rezultat in urma comunicatelor de presa zilnice.

Raportul, realizat de cercetatorii Alex Strick van Linschoten si Felix Kuehn, pentru Afghanistan Analysts Network, analizeaza comunicatele de presa zilnice publicate de forta NATO in Afganistan ISAF pentru a crea un profil al acestor raiduri in perioada decembrie 2009 - sfarsitul lui septembrie 2011.

Strick van Linschoten sustine ca definitia ISAF pentru cuvantul lider este "suficient de extinsa pentru a nu spune nimic". El sustine ca denumirile lider si "facilitator" sunt adeseori folosite ca sinonime in comunicatele ISAF, desi facilitator poate fi doar o persoana a carei casa este folosita de un grup insurgent.

"Folosirea termenului lider este intentionata pentru a crea impresia ca organizatorii talibanilor sunt scosi din lupta. Aceasta este o interpretare gresita", sustine Strick van Linschoten.

De exemplu, un articol aparut in USA Today in martie 2011, care citeaza statistici militare americane, precizeaza ca "raidurile au scos din lupta 900 de lideri talibani" in perioada iulie 2010 - martie 2011. Potrivit noului raport, este vorba despre 215 lideri capturati si 95 ucisi, plus 180 de facilitatori capturati si zece ucisi.

Un purtator de cuvant al NATO a declarat ca multe decese si detentii nu sunt mentionate in comunicatele de presa din motive diverse, inclusiv dorinta de a mentine secretul pentru o perioada de timp in vederea unor operatiuni ale serviciilor secrete sau pentru ca moartea unor combatanti talibani poate fi constatata doar dupa eveniment.

Citeste si:
Cutremur puternic în Afganistan. Cel puțin 1000 de oameni au murit
Cutremur puternic în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.