Romania, Statele Unite, Germania si Letonia au votat miercuri impotriva unei recomandari de a atribui Palestinei statutul de stat cu drepturi depline al UNESCO, insa Consiliul Executiv al organizatiei a aprobat recomandarea cu o majoritate covarsitoare,

Palestinienii au obtinut astfel o prima victorie diplomatica in incercarea lor de a castiga recunoasterea internationala a unui stat Palestina, relateaza AFP.

Potrivit unor surse din cadrul Organizatiei Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura, Consiliul Executiv al acestei agentii a aprobat cu 40 de voturi din totalul de 58 o recomandare de a atribui Palestinei acest statut de membru cu drepturi depline, potrivit MEDIAFAX.

Patru tari au votat impotriva, inclusiv Statele Unite, iar 14 s-au abtinut de la vot, potrivit surselor. Conform Ministerului spaniol al Afacerilor Externe, "nu a fost posibila" gasirea unei pozitii comune europene, iar Germania, Letonia si Romania au votat impotriva. Belgia, Danemarca, Slovacia, Spania, Franta, Grecia, Italia si Polonia s-au abtinut de la vot.

Recomandarea, initiata de un grup de tari arabe, va fi supusa la sfarsitul lunii aprobarii Conferintei Generale a UNESCO.

  • Care este procedura?

Pentru ca Palestina sa obtina statut de stat membru al UNESCO, Conferinta trebuie sa aprobe recomandarea cu o majoritate de doua treimi din voturile celor 193 de membri, la sesiunea care va avea loc in perioada 25 octombrie-10 noiembrie, la Paris, unde se afla sediul organizatiei.

Aprobarea acestei recomandari are o puternica valoare simbolica, intr-o perioada in care palestinienii au depus o cerere de aderare la ONU ca stat membru cu drepturi depline, prin intermediul Consiliului de Securitate. SUA au amenintat insa ca isi vor exercita dreptul de veto.

Consiliul Executiv al UNESCO, unde nu exista dreptul de veto, este omologul Consiliului de Securitate, in timp ce Conferinta Generala poate fi comparata cu Adunarea Generala a ONU.

Palestinienii au in prezent statut de observator la UNESCO.

In cursul serii, Statele Unite au facut apel la "toate delegatiile" sa voteze impotriva acestei recomandari, intr-un comunicat al ambasadorului american la UNESCO, David Killion. Apreciind ca acest demers este "neadecvat", Killion a avertizat ca acest dosar "ar putea afecta grav capacitatea organizatiei de a-si indeplini mandatul important".

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

La Washington, influentul congresman Kay Granger, care prezideaza comisia Camerei Reprezentantilor responsabila de repartizarea fondurilor pentru politica externa americana, a avertizat ca va face demersuri pentru "a pune capat finantarii" organizatiei culturale de catre Statele Unite.

Franta a precizat ca este prematur pentru Palestina sa ceara aderarea deplina la UNESCO, subliniind ca prioritatea in acest moment trebuie sa fie "reluarea negocierilor" cu Israelul. "UNESCO nu este instanta adecvata", a insistat purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe, Bernard Valero.

Spania a anuntat la randul sau ca va vota "in favoarea acestei recomandari".

O schimbare de statut la UNESCO ar permite Palestinei sa depuna cereri de recunoastere in Patrimoniul Mondial al Umanitatii a unor obiective din teritoriile palestiniene ocupate de Israel.

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.