Cercetatorii Bruce Beutler (SUA), Jules Hoffmann (Luxemburg) si Ralph Steinman (Canada) au fost recompensati, luni, cu premiul Nobel pentru medicina pe 2011, informeaza AFP.

  • Lucrari despre sistemul imunitar

"Laureatii premiilor Nobel din acest an au revolutionat felul in care noi intelegem functionarea sistemului imunitar, descoperind principiile cheie ale activarii acestuia", se afirma in comunicatul emis de comitetul Nobel, informeaza MEDIAFAX.

"Bruce Beutler si Jules Hoffman impart jumatate din premiu, pentru lucrarile lor asupra sistemului imunitar innascut (mostenit). Ralpf Steinman a fost premiat pentru lucrarile sale asupra sistemului imunitar dobandit (in timpul vietii)", precizeaza acelasi comunicat.

Bruce Beutler si Jules Hoffmann au descoperit proteinele receptoare care recunosc microorganismele patrunse in corp si activeaza sistemul imunitar innascut, considerat primul pas facut de reactia imunitara a corpului.

Ralph Steinman a descoperit celulele dendritice din sistemul imunitar si a descris capacitatea lor unica de a activa si regla imunitatea dobandita, considerata ultima etapa a reactiei imunitare, in cadrul careia microorganismele sunt inlaturate din organism, se explica in comunicatul emis de comitetul Nobel.

  • Cine sunt laureatii?

Bruce A. Beutler
s-a nascut in 1957, in orasul american Chicago. Este absolvent al Universitatii din Chicago si a lucrat ca cercetator la Rockefeller University din New York si la University of Texas din Dallas, unde a descoperit receptorii lipopolizaharide (LPS). Din anul 2000, el este profesor de genetica si imunologie la The Scripps Research Institute din La Jolla.

Jules A. Hoffmann
s-a nascut in orasul Echternach din Luxemburg, in 1941. A studiat la Universitatea Strasbourg din Franta, pe care a absolvit-o in 1969. Dupa cursurile postuniversitare la Universitarea Marburg din Germania, s-a intors la Strasbourg, unde s-a concentrat asupra cercetarilor de laborator, din 1974 pana in 2009. A fost si directorul Institute for Molecular Cell Biology din Strasbourg, iar in perioada 2007-2008 a fost presedintele Academiei nationale de stiinte din Franta.
Citeste si:
Lipsa de somn: cum afectează sănătatea?
Lipsa de somn: cum afectează...

Ralph M. Steinman s-a nascut in 1943, in orasul canadian Montreal, unde a studiat biologia si chimia la Universitatea McGill, iar apoi a urmat cursurile de medicina la Harvard Medical School din Boston, pe care le-a absolvit in 1968. A colaborat cu Rockefeller University din New York incepand din anii 1970, fiind profesor de imunologie la aceasta institutie incepand din 1988 si directorul Centrului pentru Imunologie si Maladii Imunitare din cadrul aceleiasi institutii.

In 2010, premiul Nobel pentru medicina a fost atribuit cercetatorului britanic Robert Edwards, pentru descoperirile sale in domeniul fertilizarii in vitro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.