Premierul japonez Junichiro Koizumi a realizat o remaniere guvernamentala cu bataie lunga. El l-a desemnat pe Shinzo Abe in functia de sef de cabinet, intarindu-i acestuia pozitia de principal succesor la postul de prim-ministru, relateza Reuters.

Koizumi, care a condus Partidul sau Liberal Democratic intr-o victorie electorala stralucita la alegerile din luna septembrie, a declarat ca va demisiona din functia de premier in momentul in care mandatul sau de lider al partidului se va incheia, adica anul viitor, in septembrie. Intr-o miscare surpriza, Koizumi l-a demis din postul de sef de cabinet pe Yasuo Fukuda, fiul fostului premier Takeo Fukuda, mentorul actualului prim-ministru...

Potrivit presei nipone, Abe (in varsta de 51 de ani) este printre preferatii electoratului din Japonia pentru postul de prim-ministru. La o conferinta de presa dedicata remanierii guvernamentale, Abe a evitat sa vorbeasca despre subiectul succesiunii la guvernare. "Nu m-am gandit niciodata la mine ca la un succesor al lui Koizumi", a declarat Abe. Intr-un sondaj de opinie realizat la inceputul lunii octombrie, 55% dintre repondenti au declarat ca il sprijina pe Abe - la randul sau, nepotul unui fost premier nipon - pentru functia de prim-ministru.

Fukuda a iesit pe locul doi, la o distanta de 9 procente de Abe. Remanierea de la Tokyo nu a avut efecte spectaculoase asupra pietelor financiare, interesate mai mult de raportul economic al Bancii Japoniei. Sadakazu Tanigaki si Taro Aso (foto), aflati si ei pe lista posibililor candidati la postul de prim-ministru, si-au pastrat mandatele guvernamentale. Tanigaki a ramas ministru de Finante, in timp ce Aso s-a mutat de la Interne la Externe, in locul lui Nobutaka Machimura, exclus din cabinet.

Intrebat de ziaristii niponi daca se gandeste sa il inlocuiasca pe premierul Koizumi, Aso a raspuns: "da, probabil". Tanigaki a fost mai precaut si a afirmat: "In lumea politicii, un an este un timp foarte lung". Cert este ca analistii politici inca n-au reusit sa sesizeze cine a beneficiat de pe urma acestei remanieri.

Abe, un apropiat al lui Koizumi, a obtinut capital politic in urma implicarii sale in campania de sprijinire a familiilor japoneze ai caror membri au fost rapiti de Coreea de Nord, in anii ’70 si ’80 si datorita apelurilor sale pentru impunerea de sanctiuni economice regimului de la Phenian. De asemenea, Abe este un critic asiduu al regimului de la Beijing. Un "dosar" nu prea bun, in conditiile in care Koizumi a reusit sa raceasca relatiile cu China si Coreea de Sud prin vizitele efectuate la templul Yasukini, dedicat militarilor cazuti in razboaiele Japoniei. De altfel, Abe este si el un vizitator regulat al templului Yasukini, considerat de Seul si Beijing un simbol al militarismului nipon.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.