Ministrul de Externe spune ca ar trebui sa se inteleaga faptul ca "Schengen nu e o chestiune de politica externa, ci interna", el subliniind ca politiile nationale, nu diplomatia sunt responsabile cu destructurarea retelelor de infractionalitate.

"Vad ca mai nou sunt tinut responsabil pentru te miri ce. Aseara, o jurnalista pe care nici un dubiu nu ar putea-o clinti din omniscienta si omnicompetenta, ma acuza pentru intarzierea aderarii Romaniei la Schengen, pentru tratamentul si imaginea romanilor in UE, ba chiar pentru suspendarea de la tranzactiile cu certificate pentru emisiile de carbon", scrie Baconschi pe blogul sau, adaugand ca desi si-a propus sa nu abordeze pe blog teme de politica externa, "vocile dogite ale casandrelor de serviciu reclama totusi o replica"

Ministrul de Externe precizeaza ca ar trebui inteles, in primul rand, ca "Schengen nu e o chestiune de politica externa, ci interna".

"Rezervele tin de coruptia din vami, unde s-a facut totusi ordine, si de anevoioasa reforma din justitie, care determina mentinerea mecanismului de cooperare si verificare (MCV). Desi acesta nu ar trebui sa fie direct legat de procesul aderarii Romaniei la spatiul Schengen, unele state membre UE fac aceasta legatura. De aceea, chiar vinerea trecuta am avut o intalnire de coordonare cu colegii mei, ministrii Justitiei si Internelor si o runda de discutii telefonice extrem de pozitive cu omologii din alte state UE. Aceste lucruri nu se trambiteaza pe la televiziuni, dar lucram intens, de un an si jumatate, pe toate canalele diplomatice, pentru a pregati aderarea Romaniei la spatiul Schengen", adauga Teodor Baconschi.

El mentioneaza ca mai trebuie inteles ca Europa trece printr-o dubla criza: prima este globala, dar a doua tine de increderea in insasi constructia Uniunii noastre.

"Aici pozitia Romaniei este clara: fara reguli ferme, fara respectarea principiilor fondatoare ale Uniunii, riscam sa compromitem intreaga arhitectura europeana. Riscul este resurgenta xenofobiei, restabilirea barierelor sau a valutelor nationale, si finalmente reducerea tuturor statelor europene la insignifianta globala. Europa conteaza doar unita, iar unitatea cere acceptarea principiala a regulilor. Romania si-a indeplinit datoria pentru a adera la Schengen si nu inceteaza sa isi mentina pozitia asertiva, chiar daca, la nivel diplomatic, acest lucru implica o anumita discretie si retinere lexicala", precizeaza Baconschi.

"Totodata, protestam ferm fata de orice abuz sau insulta la adresa cetatenilor romani, chiar daca nu ne ridiculizam certandu-ne cu papusile emisiunii Les Guignols, cum ar vrea unii. Pe de alta parte, ar fi bine ca fiecare sa-si asume responsabilitatile care ii revin. Politiile nationale, nu diplomatia sunt responsabile cu destructurarea retelelor de cersetorie, prostitutie si infractionalitate care otravesc viata cetatenilor onesti, fie ei victime sau, colateral, victime de imagine. Restul e demagogie", mai scrie ministrul de Externe pe blogul sau.

Citeste si:
Ce decizie a luat Cristina Șișcanu, după ce Austria s-a opus...
Ce decizie a luat Cristina...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.