In centrul delimitat cu sarma ghimpata, detinutii erau biciuiti de cel putin 120 de zi si agresati sexual, ca "motivare" pentru a gasi cat mai multe pietre pretioase.

In timp ce Uniunea Europeana a admis importul de diamante din Zimbabwe, ridicand partial interdictia impusa in 2009 in privinta comertului cu pietre pretioase din teritoriile africane, BBC Panorama a descoperit o tabara de tortura in regiunea Marange, renumita in lume pentru minele bogate in diamante. Persoanele care lucrau pe teren erau, de fapt, exploatate, batute si abuzate sexual constant, scrie BBC News.

Procesul de interzicere a fost impus de catre Kimberley Process (KP), o organizatie internationala care serveste drept politie a diamantelor.

Baza de exploatare, activa de trei ani, se numeste "Diamond Base" se afla in apropierea zonei Zengeni in Marange si contine corturi militare montate pe un teren delimitat cu sarma ghimpata. Fortele de securitate din Zimbabwe controleaza tabara, iar compania care detine terenul este controlata de un prieten apropiat al presedintelui Robert Mugabe.

Una dintre victime care si-a pastrat anonimitatea a povestit: "Este un loc al torturii unde minerii abia mai puteau merge din cauza batailor. Ne aplicau cu 40 de lovituri de bici dimineata, 40 la pranz si 40 seara. Foloseau busteni pentru a ma bate peste picioare, in timp ce stateam intins pe pamant. Ma loveau si cu pietre peste glezne. Legau prizonierii in lanturi si puneau cainii pe ei ca sa-i muste". Femeile erau supuse la aceleasi abuzuri carora li se adauga si violuri repetate, scrie New York Times.

In regiunea Marange din Zimbabwe, politistii si militarii sunt cei care recruteaza localnici pentru exploatarea ilegala a minelor de diamant, seful minelor fiind un prieten apropiat al presedintelui Mugabe. Civilii care erau prinsi ca sapa de unii singuri dupa nestemate erau, la randul lor, pedepsiti in tabara de tortura.

Citeste si:
Rusia, decizie de ultimă oră! A decis interzicerea intrării pe...
Rusia, decizie de ultimă oră!...

Uniunea Europeana a interzis comercializarea pe piata a diamantelor provenite din astfel de regiuni africane, in 2009, insa dupa mai multe evaluari, a decis recent ca pietrele pretioase din mina Mbada, situata la 1,5 kilometri de tabara de tortura Diamond Base, sa poata fi vandute si in spatiul UE. Astfel, ridica partial interdictia impusa in 2009.

Presedintele Zimbabwe, Robert Mugabe, nu a avut niciun feedback cu privire la descoperirile BBC Panorama.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.