Armata chineza dezvolta arme cu puls electromagnetic pe care Beijingul intentioneaza sa le foloseasca impotriva portavioanelor americane, intr-un eventual conflict pe tema Taiwanului, potrivit unui raport de informatii publicat joi, relateaza The Washington Times, in editia electronica.

Fragmente ale studiului Centrului National pentru Informatii privind efectele letale ale armelor cu puls electromagnetic (EMP) si ale celor cu microunde de mare putere (HPM) au aratat ca aceste arme fac parte din arsenalul chinez numit "buzduganul asasinului", care ar permite Chinei, inferioara din punct de vedere tehnologic, sa invinga fortele militare ale SUA.

Armele cu puls electromagnetic copiaza pulsul de raze gamma cauzat de o explozie nucleara, care distruge toate echipamentele electronice, inclusiv computerele si automobilele, pe suprafete vaste, transmite MEDIAFAX.

Raportul declasificat, redactat in 2005 si obtinut de Arhiva Nationala de Securitate, o organizatie privata, ofera detalii despre armele EMP detinute de China si planurile pentru folosirea lor. "Pentru utilizarea impotriva Taiwanului, China ar putea detona la o altitudine mult mai mica (30-40 de kilometri) pentru a limita efectele EMP la Taiwan si imediata vecinatate a sa", arata raportul. "Racheta balistica cu raza medie de actiune DF-21 a fost mentionata ca platforma pentru un atac cu EMP impotriva Taiwanului", adauga textul.

Conform raportului, China a efectuat teste cu EMP pe soareci, sobolani, iepuri, caini si maimute, care au suferit probleme la ochi, creier, oase, maduva si alte organe. "Este clar ca adevaratul scop al experimentelor medicale chineze este sa afle potentialele efecte umane ale expunerii la EMP puternice si la radiatii (cu microunde de mare putere)".

"Capacitatile EMP ale Chinei ar putea fi folosite in doua feluri: ca masura-surpriza dupa atacul initial al Chinei impotriva Taiwanului si dupa ce alte componente (ale grupului de atac de pe portavion) ale SUA s-au mutat intr-o pozitie vulnerabila, sau ca bluf pentru a determina Statele Unite sa nu apere Taiwanul cu CVBG", acronimul Pentagonului pentru grup de atac de pe portavion.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.