Sudanul de Sud a fost admis in cadrul ONU, de catre Adunarea Generala, devenind cel de-al 193-lea stat al Natiunilor Unite la mai putin de o saptamana de la proclamarea independentei.

"Declar Sudanul de Sud membru al Natiunilor Unite", a proclamat Joseph Deiss, presedintele Adunarii Generale, potrivit UN News Center.

"Bun venit Sudanului de Sud in comunitatea natiunilor", a declarat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon. "Toti cei care au suferit de pe urma lungului razboi civil. Toti cei care si-au pierdut atatea fiinte iubite. Toti cei care si-au parasit casele si au fugit din comunitatile lor, toti cei care si-au pastrat speranta traiesc astazi un moment istoric", a declarat el.

"Da, misiunea ce urmeaza este mare. Dar la fel este si potentialul tarii", a adaugat el. "Ne luam angajamentul sa ajutam Sudanul de Sud sa isi modeleze viitorul", a continuat acesta.

In ceea ce priveste relatiile dintre Nord si Sud, Ban Ki-moon a subliniat ca "bunastarea si prosperitatea fiecaruia depind una de cealalta. Sudul si Nordul impart un destin comun. Trebuie sa aiba in vedere viitorul ca parteneri si nu ca rivali", a declarat el.

Sudanul de Sud si-a proclamat sambata independenta in fata a zeci de mii de sudisti si a mai multor lideri straini, dupa un conflict care a durat aproape jumatate de secol cu Nordul si care a provocat moartea a milioane de persoane.

Comunitatea internationala, in frunte cu Statele Unite, China, Rusia si Uniunea Europeana, a recunoscut rapid noua tara africana, care figureaza printre cele mai sarace din lume.

Si Romania a recunoascut suveranitatea si independenta Sudanului de Sud. Ministerul roman al Afacerilor Externe (MAE) a salutat proclamarea, la 9 iulie, a independentei Republicii Sudanului de Sud, precizand ca Romania recunoaste aceasta tara ca stat suveran si independent si doreste sa dezvolte relatii stranse de cooperare cu aceasta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.