Bulgaria ar trebui sa permita eutanasia la cererea pacientilor sau a rudelor lor, potrivit unui proiect de lege depus in Parlament de socialistul Liuben Kornezov.

Pentru a oferi protectie impotriva abuzurilor, documentul prevede ca solicitarea de eutanasie trebuie examinata de o comisie din cinci membri formata de Ministerul Sanatatii si Ministerul Justitiei, iar decizia sa poata fi atacata la Curtea Suprema de Casatie, relateaza Novinite.com.

"Bolnavul in stare terminala va putea sa-si anuleze decizia de eutanasie indiferent de concluziile comisiei si ale Curtii Supreme de Casatie", a explicat Kornezov.

Daca solicitarea este aprobata, organele pacientului pot fi donate pentru transplant, potrivit propunerii parlamentarului socialist, fost judecator constitutional.

Conform Mediafax, desi eutanasia este ilegala in multe tari din lume, practica este permisa in Belgia, Olanda, Elvetia, Italia, Luxemburg, Uruguay, Japonia, statul american Oregon, Australia si Albania. [Elvetia, "tara turistica" pentru sinuciderea asistata]

Proiectul legislativ prevede patru tipuri de eutanasie, respectiv activa, pasiva, voluntara si involuntara. Potrivit lui Kornezov, incetarea voluntara a vietii pacientilor cu boli incurabile ar trebui echivalata cu moartea din cauze naturale, pentru a evita problemele cu politele de asigurare.

Citeste si: Batranii din Olanda au dreptul de a se sinucide


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.