Rezultatul a fost deciziv: cu o marja de patru la unu, alegatorii din cantonul elvetian Zurich au respins legea care interzicea sinuciderea asistata pentru non-rezidenti.

Avand in vedere ca Elvetia este una din putinele state europene care premit sinuciderea asistata, in trecut, peste 150 de britanici au murit cu ajutorul organizatiei elvetiene Dignitas, scrie BBC Health.

Insa legea respinsa de elvetienii din cantonul Zurich s-ar putea sa nu fie ultima propunere de acest tip care vine din partea guvernului federal, deoarece acesta da semne ca pregateste alte proiecte legislative similare menite sa intareasca legea de care se folosesc o serie de organizatii care practica sinuciderea asistata.

Multi elvetieni sunt nelinistiti din pricina faptului ca, din cauza turismului pentru sinuciderea asistata, Zurich s-a transformat intr-o destinatie a mortii.

In Marea Britanie, referendumul elvetian a fost primit cu bucurie de grupul Dignity in Dying (n.r. Demnitate la moarte), in timp ce alianta Care not Killing (n.r. Grija nu Moarte), care este impotriva sinuciderii asistate, a fost dezamagita de rezultat. Dar, niciuna dintre cele doua parti nu au fost complet multumite de rezultatul votului, pentru ca Dignity in Dying vrea ca pacientii aflati in stare terminala a bolii sa se poata sinucide asistat in tara lor, in timp ce Care not Killing este complet impotriva practicii.

Dignity in Dying nu are un contract cu Dignitas si este ingrijorata de lipsa de reguli si de practicile organizatiei elvetiene. Dignitas se pare ca accepta sa ajute sa se sinucida asistat si persoanele care nu sunt intr-o faza terminala a bolii. Astfel, sinuciderea asistata este o problema etica extrem de mare, care provoaca sentimente puternice de ambele parti ale baricadei.

Pe de o parte, cei care se opun legii sinuciderii asistate, se tem ca dreptul de a muri s-ar putea transforma in datoria de a muri, astfel, punand presiune pe cei batrani si vulnerabili care isi doresc moartea. Pe de alta parte, cei care sunt pentru sinuciderea asistata sustin ca este o trasatura a unei societati civilizate sa-i ajute sa moara pe cei care sufera.

Daca elvetienii ar fi votat pentru legea care interzice sinuciderea asistata, acest lucru i-ar fi facut pe cei care doreau sa vina la Zurich pentru a-si gasi sfarsitul sa-si expuna problema in presa, astfel iscandu-se un mare scandal.

Citeste si:
Iulia Albu, primele declarații după ce a luptat în cursa pentru...
Iulia Albu, primele...

Cu toate acestea, rezultatul acestui referendum, cu siguranta nu este sfarsitul problemei sinuciderii asistate.

  • Sinuciderea asistata in Elvetia

Potrivit Wikipedia, in Elvetia, desi este ilegal sa asisti un pacient la orice fel de sinucidere, exista anumite situatii in care legea nu este incalcata. Dispozitiile relevante din Codul Penal Elvetian prevad ca "o persoana, care din motive egoiste, incita pe cineva sa se sinucida sau care asista acea persoana in acest sens, sa fie condamnata la inchisoare, daca sinuciderea a fost incercata sau efectuata.

Cu toate acestea, statutul indivizilor sanatosi care isi cauta sfarsitul ramane neclar in legea elvetiana. Astfel, din 2009, dupa ce cuplul canadian Betty si George Coumbias, a obtinut permisiunea guvernului federal elvetian sa-si inchie vietile simultan, Dignitas s-a luptat pentru a le facilita aceasta posibilitate mai multor persoane. Un alt caz este cel al cuplului britanic Sir Eduard si Joan Downes, care dupa ce au aflat ca dirijorul britanic Sir Eduard Downes avea o forma de cancer care avansa foarte rapid, au ales sa calea sinuciderii asistate simultante intr-o clinica a Dignitas din afara orasului Zurich.

Citeste si:
Cele mai deocheate legi adoptate vreodată în lume
Cele mai deocheate legi...

Fenomenul a fost pupularizat si mai mult in martie 2010, cand programul Frontline TV al PBS a difuzat un documentar intitulat "Turistul Sinucigas" in care era prezentata povestea profesorului Craig Ewert, a familiei sale si cea a organizatiei Dignitas, si decizia acestuia de a se siuncide asistat in Elvetia dupa ce aflase ca sufera de boala lui Lou Gehrig (n.r. scleroza laterala amiotrofica).

Dignitas este o organizatie elvetiana pentru sinuciderea asistata care ii ajuta pe cei cu boli terminale sau fizice si mentale foarte grave sa se sinucida asistati de doctori si aistente medicale calificate. Pe langa asta, Dignitas mai asigura sinuciderea asistata pentru persoanele care pot demonstra ca sunt in deplinatatea facultatilor mentale si trimis un raport medical amanuntit depsre starea de sanatate a pacientului dupa cum prevad specificatiile Curtii Federele Elvetiene.

Citeste si:
Minorii cu vârsta de peste 16 ani pot călători în afara țării fără...
Minorii cu vârsta de peste 16...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.