Uzina de decontaminare a apei radioactive construita la centrala nucleara Fukushima, din nord-estul Japoniei, a fost oprita la cateva ore dupa punerea in functiune, din cauza unui nivel prea ridicat de radiatii, a anuntat sambata operatorul centralei.

Unele piese ale sistemului, care absorb cesiu radioactiv, trebuie schimbate mult mai devreme decat era prevazut, din cauza nivelului prea ridicat de radiatii, au precizat reprezentanti ai Tokyo Electric Power (TEPCO), citati de MEDIAFAX.

Uzina de decontaminare a inceput sa functioneze vineri la ora locala 20.00 (14.00, ora Romaniei) si a fost oprita cateva ore mai tarziu, potrivit acelorasi surse.

Operatorul nu a precizat cand va reincepe sa functioneze uzina de decontaminare.

Lantul de decontaminare al uzinei se bazeaza pe proceduri ale grupului nuclear francez Areva si ale societatii americane Kurion. "Inca studiem cauza" acestui nivel ridicat de radiatii, a declarat Junichi Matsumoto, responsabilul pentru operatiuni nucleare al TEPCO.

Potrivit TEPCO, sedimente radioactive au intrat in sistemul de retratare, unde apa tratata este mai radioactiva decat estima compania initial. Aproximativ 100.000 de tone de apa radioactiva s-au acumulat in incinta reactoarelor si turbinelor centralei Fukushima Daiichi dupa seismul si tsunami de la 11 martie. Aceasta ii impiedica pe muncitori sa intre in instalatii pentru a reactiva circuite de racire a combustibilului nuclear, avariate de un val seismic de 14 metri inaltime, care a afectat centrala.

Uzina de decontaminare va putea trata 50 de tone de apa pe ora, adica 1.200 de tone pe zi.

Compania TEPCO, care a reusit sa stopeze topirea combustibilului stropind reactoarele zi si noapte cu apa din mare, apoi cu apa dulce, este constransa in continuare sa injecteze circa 500 de tone de apa in fiecare zi, dintre care o parte se acumuleaza in instalatii.

TEPCO va putea apoi sa refoloseasca lichidul decontaminat in circuitele de racire, dupa ce acestea vor fi repuse in functiune. Dar operatorul va trebui sa rezolve si problema sedimentelor radioactive provenite din operatiunile de decontaminare.

La 17 aprilie, TEPCO a anuntat ca spera sa reduca semnificativ scurgerile radioactive de la centrala pana in iunie si sa stabilizeze temperatura reactoarelor sub 100 de grade Celsius, cel mai tarziu in ianuarie.

Citeste si: Fukushima: Copiii vor primi aparate pentru masurarea radioactivitatii

Citeste si:
Vladimir Kliciko avertizează asupra unei catastrofe mai mari decât...
Vladimir Kliciko avertizează...

Cazul Fukushima: Cum s-au tensionat relatiile dintre SUA si Japonia


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.