Noi replici seismice continuau marti sa afecteze orasul Christchurch, al doilea ca importanta din Noua Zeelanda, afectat luni de o serie de cutremure puternice care s-au soldat cu un mort si 45 de raniti, potrivit autoritatilor, citate de AFP.

Orasul a fost afectat luni la pranz de un cutremur cu magnitudinea de 5,2, care a avut epicentrul la zece kilometri de Christchurch si hipocentrul la o adancime de 11 kilometri. Cateva minute mai tarziu, un alt seism s-a produs, mai violent, cu magnitudinea 6, avand epicentrul la 14 kilometri de oras si hipocentrul la 11 kilometri. [Cutremure puternice in Noua Zeelanda: In Christchurch s-a prabusit o cladire]

Christchurch ea in reconstructie dupa seismul cu magnitudinea de 6,3 de la 22 februarie, care a provocat moartea a 181 de persoane, acesta fiind cel mai violent inregistrat in tara in ultimii 80 de ani. [147 de morti in cutremurul din Noua Zeelanda]

Stadionul de rugby a fost de asemenea avariat, deteminand organizatorii urmatoarei Cupe mondiale (9 septembrie-23 octombrie) sa deplaseze meciurile prevazute in oras, scrie MEDIAFAX.

Marti, autoritatile regionale au confirmat moartea unui barbat, pensionar de la un azil. Circumstantele decesului si varsta sa nu au fost precizate.

Numarul ranitilor a fost revizuit, ajungand de la zece la 45, doi dintre raniti fiind inca spitalizati.

In conditiile in care temperaturile scad, odata cu apropierea iernii australe, peste 20.000 de locuinte au petrecut noaptea fara electricitate.
Numerosi locuitori au fost treziti din somn de o replica cu magnitudinea de 4,7, care s-a produs la ora locala 2.48 (luni, 17.28, ora Romaniei).
Scolile au ramas inchise marti, in timp ce locuitorii incepeau sa stranga daramaturile.

Seismele din ultimele luni s-au produs pe o falie pe care oamenii de stiinta nu o detectasera pana in prezent. Institutul GNS Science crede ca ea a fost inactiva timp de 16.000 de ani, pana in septembrie 2010.

Citeste si:
Ciclonul Gabrielle a făcut dezastru în Noua Zeelandă
Ciclonul Gabrielle a făcut...

Noua Zeelanda, situata pe Cercul de Foc al Pacificului, la frontiera mai multor placi tectonice, inregistreaza pana la 15.000 de cutremure pe an.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.