Ciclonul Gabrielle din Noua Zeelandă a făcut prăpăd în mai multe zone din țară. Acesta a adus ploi puternice și rafale ce ajung până la 140 kilometri pe oră. În regiunile afectate de calamitatea natură au avut loc mai multe inundații urmate de alunecări de teren.

Noua Zeelandă, lovită de ciclonul Gabrielle

Ciclonul Gabrielle a lovit în plină forță în Noua Zeelandă, mai multe regiuni fiind afectate. Autoritățile au decretat starea de urgență națională. Este pentru a treia oară în istoria țării când este decretată această stare de urgență națională. Cele mai mari stricăciuni au fost raportate pe coasta de est și în nordul țării, unde multe zone sunt acoperite de apă. Au fost înregistrate mai multe alunecările de teren care au distrus mii de locuințe și alte clădiri. Unele localități sunt complet izolate.

În jur de 150.000 de case au rămas fără curent electric. De asemenea, și transportul a fost perturbat din cauza ciclonului care a lovit Noua Zeelandă, iar sute de zboruri au fost anulate. Autoritățile din Noua Zeelnadă au transmis că până marți va rămâne în vigoare codul roșu de vreme rea.

Ministrul pentru situaţii de urgenţă, Kieran McAnulty, a declarat că ciclonul Gabrielle a fost un „eveniment meteorologic fără precedent” şi „a avut un impact major în mare parte din Insula de Nord”.

Condițiile îngreunează operațiunile de salvare

Odată cu decretarea stării de urgență națională, guvernul naţional poate trimite resurse în zonele care au fost afectate pentru a susţine eforturile de apărare civilă.

Unele zone din regiunea de coastă Gisborne nu dispun de energie electrică, reţele mobile sau acces rutier. Serviciul de Urgenţă din Noua Zeelandă a transmis că nu mai au nicio comunicare cu echipajele de la sol de la primele ore ale dimineţii de marţi. În Hastings, malurile de pământ pur și simplu au luat-o la vale cu tot cu case și clădiri. Unii muncitori au fost nevoiţi să se adăpostească pe acoperişurile clădirilor pentru a supraviețui.

Citeste si:
Țigările, interzise pe viață pentru tinerii din această țară....
Țigările, interzise pe viață...

Condiţiile meteorologice extreme îngreunează acțiunile de evacuare şi salvare a populației. Un pompier este într-o stare gravă, iar altul este încă dispărut după ce o alunecare de teren a distrus o casă din Muriwai pe care o inspectau.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Februarie 2023 - 01 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.