Presedintele Traian Basescu si consilierul de securitate al presedintelui George W. Bush au criticat dur implicarea Siriei in asasinarea fostului premier libanez Rafik Hariri si au cerut o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU.

"Punctul nostru de vedere este ca trebuie sa existe o rezolutie a Consiliului de Securitate care sa se desfasoare pe doua paliere. Unul vizeaza continuarea investigatiilor si da un avertisment extrem de serios catre Siria sa inceteze a mai fi un factor de instabilitate in zona. Si trebuie sa se dea Siriei sansa de a-si proba buna-credinta in perioada imediat urmatoare, in baza unei rezolutii ONU. Acesta este punctul de vedere romanesc."

Traian Basescu a precizat fara echivoc pozitia transanta a Romaniei. Declaratiile sale sint dublate in greutate de calitatea de presedinte al Consiliului de Securitate al ONU, pe care Romania o detine de la inceputul acestei luni. Stephen Hadley, consilierul pe probleme de securitate al presedintelui american, a prezentat mesajul SUA, mesaj comun cu cel prezentat de Romania. "Sintem in mod deosebit ingrijorati de ceea ce spune raportul referitor la implicarea autoritatilor siriene si libaneze si, de asemenea, sintem preocupati de implicarea Siriei in acest sens. Presedintele Bush este foarte preocupat de evolutia investigatiei in aceasta directie si se asteapta continuarea ei in cadrul Consiliului de Securitate al ONU", a declarat Hadley.

Consilierul lui Bush a precizat ca "efortul depus in cadrul acestei anchete a fost unul international, iar Statele Unite au facut parte din acest efort", cerind ca membrii Consiliului de Securitate sa hotarasca masurile care trebuie luate in concordanta cu concluziile raportului.

Tribunal international pentru teroristi

"Raportul ONU contine detalii clare de incriminare a unor personalitati siriene si conchide ca atentatul a fost premeditat cu mult timp inainte. Dosarul penal are 16.000 de pagini. Marti, 25 octombrie, Raportul urmeaza sa fie discutat in Consiliul de Securitate." Ministrul de Externe a declarat ca Romania va accepta continuarea anchetei pentru un "supliment de decizie juridica", daca ceilalti membri vor solicita acest lucru. "Insistam pentru pedepsirea in fata unor instante nationale sau internationale a faptuitorilor, indiferent de cetatenia si pozitia politica pe care o au", a precizat Mihai Ungureanu. "Eu sper ca nu va exista o solidaritate prost inteleasa a Siriei cu faptasii", a adaugat el.

Cumnatul presedintelui Siriei, nominalizat in Raport

Ancheta demarata de catre ONU la cererea Consiliului de Securitate, cerere la care Romania a fost coau-tor, stabileste ca inalti oficiali sirieni sint implicati in asasinarea lui Rafik Hariri, fost premier al Libanului, in data de 14 februarie a.c. Siria a contestat ieri Raportul, pe care l-a considerat "fara fundament si bazat pe idei preconcepute".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.