Ministrii de Interne din statele membre UE au ajuns la un consens pentru extinderea posibilitatilor de reintroducere a controalelor la frontierele din interiorul Spatiului Schengen doar "in conditii foarte stricte", anunta presedintia ungara a UE.

"Exista unanimitate pentru a spune ca libera circulatie a persoanelor este una dintre principalele realizari care trebuie pastrate", a declarat ministrul ungar de Interne, Sandor Pinter, citeaza MEDIAFAX. [Cum combate UE migratia ilegala?]

"Pentru a o pastra, este nevoie de consolidarea frontierelor externe ale UE si de interzicerea controalelor nationale, cu exceptia unor conditii foarte stricte. Opinia majoritara este ca statele nu trebuie sa ia aceste decizii unilateral, deorece pot genera reactii in lant"
, explica Pinter.


"Trebuie sa evitam deciziile necoordonate. Reintroducerea controalelor la frontierele interne trebuie sa fie in ultima instanta, in conditii foarte precise", a declarat comisarul UE pentru Imigratie, Cecilia Malmström.

"S-a admis ca pot exista perspective de reintroducere in mod exceptional a controalelor la frontierele nationale, in cazul exceptional de situatii de criza sistemice. Franta este de acord cu consensul la care s-a ajuns", a afirmat ministrul francez de Interne, Claude Guéant.

Propunerea CE mentiona cazul imposibilitatii unui stat membru Schengen de a controla portiunea sa de frontiera externa si o "presiune migratoare puternica si neasteptata".


Ministrul francez de Interne a respins ideea conform careia Franta ar pune sub semnul intrebarii libertatea de circulatie. "Franta doreste sa apere sistemul Schengen. Este amenintat de fluxurile de imigratie care sunt din ce in ce mai mari si pe care trebuie sa le evitam pentru ca in situatii dificile exista reactii ale tarilor. Pentru clauzele care sa permita restabilirea temporara a controalelor, trebuie stabilite criterii si modalitati, pentru a evita luarea unor decizii arbitrare", a insistat Gueant.
Citeste si:
Ce decizie a luat Cristina Șișcanu, după ce Austria s-a opus...
Ce decizie a luat Cristina...

Citeste si: Germania va sustine Romania si Bulgaria la aderarea in Schengen


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.