Ministrii de Interne ai statelor UE se vor reuni joi la Bruxelles pentru a analiza o serie de masuri menite sa combata migratia ilegala la frontierele externe si sa consolideze traditia dreptului de azil si protectiei.

  • PROTEJAREA FRONTIERELOR
Comisia Europeana sugereaza instaurarea unui mecanism care sa permita a se stabili, la nivel european, care state pot reintroduce exceptional controale la frontierele interne, chiar daca sunt membre Schengen.
Mecanismul va fi utilizat ca "ultima solutie, in situatii critice, pana la adoptarea unor noi masuri", citeaza MEDIAFAX.
De asemenea, Bruxellesul prevede crearea unui sistem european de politie de frontiera si sporirea capacitatii operationale a Frontex.

  • RESTRICTII PRIVIND VIZELE
Comisia Europeana constata unele abuzuri in state care beneficiaza de eliminarea vizelor, in special in Serbia, Macedonia, Bosnia-Hertegovina, Muntenegru si Albania.
CE propune "modificarea regulamentului in sensul introducerii unei clauze care ar permite, in anumite conditii, reintroducerea vizelor" pentru cetatenii din terte tari.

  • COMBATEREA MUNCII LA NEGRU
Combaterea imigratiei este strans legata de lupta impotriva muncii fara contracte legale.

  • READMISIE
CE insista asupra necesitatii "consolidarii politicilor de readmisie" in tarile de origine a imigrantilor aflati in situatie ilegala.

  • AZIL SI PROTECTIE INTERNATIONALA
Comisia Europeana preconizeaza atingerea unui "acord echilibrat privind revizuirea regulamentului de la Dublin", care impune solutionarea cererilor de azil in tarile unde vin imigrantii initial.

Executivul comunitar recomanda "reinstalarea refugiatilor si in alte state UE, un gest de impartire a responsabilitatilor".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.