Berlusconi si Sarkozy au anuntat ca au scris impreuna o scrisoare Comisiei Europene prin care cereau reluarea controalelor in vama din cauza valului de imigranti din tarile arabe care au invadat Europa.

Asadar, ei cer revizuirea regimului de granite de care se bucura, in prezent, peste 400 de milioane de oameni din 25 de tari, scrie The Guardian.

Contestand una din cele mai mari realizari ale Uniunii Europene din ultimele decenii, cei doi lideri au lansat impreuna un efort de a opri imigratia si au cerut sa se intocmeasca pacte de deportare intre tarile din UE cu cele din Africa.

Din cauza de fluxului de 30.000 de imigranti din Italia din ultimele luni, in principal din Tunisia, cei doi lideri au avertizat ca revoltele din Africa de Nord ar putea devein rapid o criza care ar putea periclita increderea cetatenilor UE in libera circulatie in spatial Schengen.

De asemenea, cei doi au optat pentru a face presiuni asupra guvenelor de la Bruxelles si a altor 25 de state din UE, cerand o “revizuire in profunzime” a legislatiei europene de reglementare a calatoriilor fara pasaport in aproape toate tarile din Uniune, mai putin in Marea Britanie si Irlanda.

Sistemul de calatorie fara pasaport cunoscut sub numele de Schengen a fost stabilit de cateva tari in 1985 si pus in aplicare in 1995. De atunci a fost imbratisat de 22 de tari din UE, tari precum Norvegia, Elvetia si Islanda si disperetuit de Marea Britanie si Irlanda. Alaturi de moneda unica euro, calatoria fara pasaport este vazuta ca un simbol al unificarii europene.

Germania, Franta si alte tari au blocat aderarea Bulgariei si Romaniei la spatiul Schengen in ultimele luni, timp in care Grecia a fost invadata de mii de oameni din Orientul Mijlociu, fapt ce a dus la o criza si neputinta a Atenei de a controla granite de sud a UE. [Cresc sansele Romaniei de a adera la Schengen?]

Miscarea celor doi lideri europeni prezinta cea mai mare amenintare de pana acum fata de regimul Schengen.

“Pentru ca tratatul sa ramana in picioare, trebuie reformat.”, a spus Sarkozy. Iar Berlusconi a adaugat ca “Amandoi credem ca se pot face si exceptii in conditii exceptionale”.

Scrisoarea celor doi lideri a fost trimisa lui Jose Emanuel Barroso si Herman Van Rompuy, din dorinta de accelera lucrurile pentru a fi discutate in iunie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.