Ultimele sondaje au aratat ca aproape cinci procente ii despart pe cei doi candidati care se vor infrunta maine in turul secund al prezidentialelor din Polonia. Insa, pentru analisti, cifrele nu reprezinta nici o garantie, multi dintre ei declarand ca nu sunt in stare sa faca nici un pariu in privinta invingatorului. Competitia este cu atat mai neplacuta cu cat in acest caz este vorba de un razboi aproape fratricid: cei doi candidati reprezinta formatiunile care au castigat recentele alegeri legislative si s-au angajat sa formeze impreuna coalitia de guvernare.

Desi cele doua partide, Platforma Civica si Lege si Justitie, se afla ambele de partea dreapta a spectrului politic, programele lor difera, iar alegatorii vor avea astfel sansa sa opteze pentru intensificarea reformelor economice si recuperarea diferentelor fata de statele mai bogate sau pentru consolidarea programelor de protectie sociala.

Potrivit Reuters, Donald Tusk (foto sus), reprezentant al liberalei Platforme Civice, promite sa accelereze motorul modernizarii, sa repare relatiile tensionate cu Germania si Rusia si sa inscrie tara in cursul european. Conservatorul Lech Kaczynski (foto jos) vorbeste despre o rupere clara cu trecutul comunist, "reinnoire morala" si revenire la valorile crestine.

Cei doi au insa radacini comune, facand parte odinioara din miscarea "Solidaritatea". Ce poate sa insemne victoria? Atributii considerabile in calitate de comandant al fortelor armate si portavoce a politicii externe. De asemenea, seful de stat va avea drept de veto asupra legislatiei, il va nominaliza pe premier si, in anumite circumstante, ar putea dizolva parlamentul.

Fara mila

In saptamanile care au precedat votul, relatiile dintre cele doua partide aliate s-au tensionat atat de mult, incat taberele nu au reusit sa cada la intelegere privind componenta viitorului guvern. Acceptand in cele din urma ca e greu sa negociezi la vreme de campanie, partile au convenit sa amane discutiile pentru saptamana viitoare, cand rezultatul alegerilor va fi clar iar spiritele mai calme.

Pro-europeanul Tusk este sustinut atat de actualul sef de stat Aleksander Kwasniewski, cat si de predecesorul acestuia, Lech Walesa. Cu toate acestea, fostul primar al Varsoviei, Lech Kaczynski, a incercat sa mai stirbeasca din popularitatea liberalului, acuzandu-l ca e un fanatic al economiei de piata, care sustine interesele clasei instarite. Lege si Justitie a venit si cu alte afirmatii, mai putin legate de dezbaterea stricta a programelor, declarand ca bunicul lui Tusk s-ar fi oferit sa faca parte voluntar din armata germana in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Ulterior, s-a demonstrat ca informatia e partial corecta, dar nimeni nu stie daca bunicul s-a inrolat din proprie initiativa sau a fost fortat sa o faca.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.