Exista un oras in China care pare sa fi ramas blocata in timp. Comunismul este doctrina care invadeaza, din nou, vietile locuitorilor orasului Chonqqing.

Chongqing pare ca a ramas blocata in timp. Televiziunea locala din acest oras chinez cu 30 de milioane de locuitori, emite numai programe despre comunism, in timp ce rezidentii acestuia sunt obligati sa cante cantece patriotice si sa fie imbracati in rosu. Suna cunoscut?

Totul se „datoreaza” unei campanii obsesive de promovare a „culturii rosii”, adica tot ce are legatura cu maoismul. Initiativa apartine actualului secretar al Partidului Comunist din localitate, carismaticul Bo Xilai, fostul ministru al comertului, scrie El Mundo.

Bo, cunoscut si pentru lansarea unei campanii impotriva mafiei care dominca politica si justitia din Chongqing inainte de a ajunge el acolo, este fiul unui erou comunist, Bo Yibo, decedat in 2008 la varsta de 98 de ani, fost camarad al lui Mao inca de la inceputurile revolutiei. Acest fapt explica intr-o anumita proportie pasiunea fiului pentru amintirea epocii mai mare decat a celorlalti lideri chinezi.

Exista detalii ale „campaniei rosii” care lasa cu gura cascata observatorii, cel mai recent eveniment fiind comemorarea Partidului Comunist din China in care 10.000 de oameni au format garzi rosii in una din pricipalele piete din oras. Acest manifest care a avut loc la finele lunii martie, a oferit imprimeuri care au amintit inclusiv de Revolutia Culturala (1966-1976), o epoca de care liderii chinezi evita sa aminteasca. Aceasta perioada a fost una deloc placuta pentru Bo si familia sa pentru ca au petrecut 10 ani in inchisoare sau in lagarele de munca.

Toate aceste emisiuni nu au facut decat ca oamenii sa nu se mai uite la tv (Chongqing TV), insa lui Bo nu i se pare important acum ca le-a ordonat locuitorilor orasului sa invete 36 de cantece compuse pentru a aniversa Partidul Comunist din China. Unele melodii vor fi difuzate la TV, la radio si se va vorbi despre ele in ziarele locale.

Citeste si:
Ministerul Educației propune pedepse inspirate din comunism: elevi...
Ministerul Educației propune...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.