Planuri de exploatare a rezervelor de petrol din Irak au fost discutate de ministri cu cele mai mari companii petroliere din lume, cu un an inainte ca Londra sa isi asume un rol important in invadarea acestei tari, potrivit unor documente guvernamentale.

Aceste documente, dezvaluite pentru prima data, ridica noi semne de intrebare asupra implicarii Marii Britanii in razboiul din Irak, care a divizat Cabinetul lui Tony Blair si care a fost votata numai dupa ce regimul lui Saddam Hussein a fost acuzat ca detine arme de distrugere in masa, relateaza The Independent in editia online.

Stenograme ale unei serii de intalniri intre ministri si directori ai unor companii petroliere contrazic dezmintirile publice din perioada respectiva privind interesul companiilor petroliere si guvernelor occidentale. Dar documentele nu au fost oferite ca dovezi in cadrul investigatiei, in curs, a Comisiei Chilcot asupra implicarii Marii Britanii in razboi.

In martie 2003, chiar inainte de intrarea Londrei in conflict, compania Shell denunta ca "foarte inexacte" informatiile potrivit carora ar fi purtat negocieri cu Downing Street pe tema petrolului irakian. De asemenea, British Petroleum (BP) a negat ca ar avea vreun "interes strategic" in Irak, in timp ce Tony Blair descria "teoria conspiratiei (pe tema) petrolului" ca "cea mai absurda". Dar documente secrete din octombrie si noiembrie 2002 arata altceva.

  • Astfel, cu cinci luni inainte de invazie, baroana Symons, ministru al Comertului in acea perioada, spunea BP ca Guvernul crede ca firmele britanice din domeniul energiei trebuie sa primeasca o parte din rezervele enorme de petrol si gaze ale Irakului, ca rasplata pentru angajamentul militar al lui Blair fata de planurile Statelor Unite de schimbare a regimului lui Saddam Hussein. De asemenea, Foreign Office invita BP, la 6 noiembrie, sa discute despre oportunitatile din Irak, "dupa schimbarea regimului".

"Shell si BP nu isi pot permite sa nu primeasca o parte (din petrolul din Irak), pentru binele viitorului lor pe termen lung. Suntem hotarati sa obtinem o felie corecta, in schimbul actiunii Marii Britanii, pentru companiile britanice, in perioada post-Saddam", nota, la 2 octombrie 2002, dupa o intalnire, directorul pentru Orientul Mijlociu din cadrul Foreign Office, Edward Chaplin.
Citeste si:
Reuters: G7 va plafona prețul petrolului rusesc. De când va intra...
Reuters: G7 va plafona prețul...

Activistul Greg Muttitt a obtinut peste 1.000 de documente, in baza legislatiei cu privire la liberatea de acces la informatii. Acestea arata ca intre functionari publici, ministri si reprezentanti ai companiilor Shell si BP au avut loc cel putin cinci intalniri, catre sfarsitul anului 2002.

Contractele pe 20 de ani, semnate in urma invaziei, au fost cele mai importante din istoria industriei petrolului. Acestea acopera jumatate din rezervele irakiene, de 60 de miliarde de barili de titei, obtinute de companii ca BP si CNPC (China National Petroleum Company).

Citeste si: Irakul, invadat dintr-o "greseala"?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.