Serviciile de informatii israeliene confirmasera, in mod eronat, estimarile Statelor Unite privind presupusul arsenal neconventional al regimului Saddam Hussein, principalul argument pentru invadarea Irakului, arata documente americane dezvaluite de WikiLeaks.

Subiectul a fost abordat in cursul intalnirii intre senatorul american Carl Levin si un oficial din cadrul serviciilor de informatii americane, in martie 2009, dupa ce presupusele arme de distrugere in masa irakiene nu au fost gasite. Un raport american prezinta un marturie a unui membru al serviciilor de spionaj israeliene. "Care era estimarea Israelului?", il intrebase senatorul pe colonelul Itai Brun. "Noi eram foarte apropiati de estimarile americane", preciza oficialul israelian, citat de Le Monde.

"La acea vreme, credeam ca regimul irakian avea sisteme de rachete capabile sa transporte arme chimice si biologice. Nu erau dovezi directe, ci o concluzie strategica bazata pe comportamentul lui Saddam Hussein din anii 1990, cand sugerase ca nu va renunta niciodata la aceste arme", recunostea oficialul israelian. [Cum a invadat Saddam Hussein Kuweitul?]

Intrebat in legatura cu presupusele legaturi ale Irakului cu reteaua terorista al-Qaida, un alt israelian, locotenent-colonelul Avi Zaroni, declarase ca existau informatii privind contacte la nivelul esaloanelor inferioare ale conducerii organizatiei teroriste, subliniind insa ca regimul irakian nu sustinea Jihadul.

Colonelul Brun afirmase, in legatura cu eventuala aprovizionare clandestina cu uraniu a Irakului, ca autoritatile israeliene nu se gandisera la acest subiect pentru ca exista convingerea ca Bagdadul nu avea un program nuclear semnificativ, informeaza MEDIAFAX.

Fosta administratie George W. Bush invocase existenta presupusului arsenal neconventional irakian si a legaturilor cu al-Qaida ca argumente pentru a justifica interventia militara impotriva regimului Saddam Hussein in 2003. Dupa inlaturarea regimului irakian, serviciile de informatii americane nu au gasit presupusele arme chimice si biologice irakiene.

Citeste si:
Două rachete s-au prăbuşit în apropierea unei baze din Irak
Două rachete s-au prăbuşit în...

Afla cum arata lumea vazuta "prin lupa" WikiLeaks din DOSARUL 9AM!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.