Cum vom utiliza in viitor energia nucleara, ca o sursa de energie nepoluanta sau ca una care aduce cu ea foarte multe riscuri? Care sunt cele doua tabele care s-au format in urma accidentului nuclear de la Fukushima Daiichi, probabil al doilea cel mai important ca si efecte secundare dupa cel de la Cernobil?
"Desi nu este de gravitatea accidentului de la Cernobil, prin exploziile de la centrala nucleara, scurgerile de materiale radioactive in mare, lucratorii iradiati si detectarea radiatiilor pe alte continente, accidentul de la Fukushima Daiichi este un accident nuclear serios", a declarat pentru CNN, Malcolm Grimston de la Institutul regal pentru discutarea afacerilor externe Chatham House.

Efectele ultimelor trei mari accidente nucleare (Three Mile Island 1979, Cernobil - 1986 si Fukushima Daiichi - 2011) asupra industriei energiei nucleare au fost severe. Astfel, o serie de tari au abandonat proiectele de a construi centrale nucleare sau si-au inchis reactoarele deja existente. Desi noile cerinte de securitate sunt extrem de costisitoare, accidentul de la Fukushima nu schimba argumentele de baza privind energia nucleara.
  • Din cele 13 reactoare care au fost lovite de cutremurul de 9 grade pe scara Richter si de tsunamiul de 14 metri, doar cele patru mai vechi, care functionau pe baza de tehnologii din anii 1960, au fost grav afectate.

Incidentul de la Fukushima demonstreaza standardele de siguranta extrem de bune si robustetea majoritatii centralelor nucleare. Desi pana in prezent, in urma accidentului de la Fukushima si-au pierdut viata peste 12.000 de persoane, este putin probabil ca emisiile radioactive de la reactoarele 1 pana la 4 sa mai faca vreo victima. [Accidentul de la Fukushima, mai grav decat Cernobil]

Chiar si asa, intrebarea de baza ramane: daca nu energie nucleara, atunci ce? Tara Soarelui Rasare nu are resurse de petrol, gaze naturale sau carbune si in mod normal importa 84% din necesarul de energie, iar, o dependenta si mai mare fata de importurile din Uniunea Sovietica si Orientul Mijlociu, la care se adauga si toate implicatiile politice, nu este atragatoare. Poate ca ar fi fost atragatoare in 1986 cand pretul petrolului era in cadere, insa astazi, petrolul a revenit la cotatii de peste 100 de dolari barilul si astfel, a dus la cresterea pretului carbunelui si gazelor naturale.

Pe langa toate acestea, in cazul in care se renunta la energia nucleara, mai trebuie avuta in vedere si problema incalzirii globale, una dintre cele mai discutate teme din ultima decada.

  • Ce viitor are energia nucleara?

"Cu toate pericolele (proliferare nucleara, accidente catastrofale si posibilitatea iradierii pe termen lung) pe care le implica energia nucleara, aceasta aduce cele mai mici rele pe termen lung pentru climat", a declarat pentru CNN Kumi Naidoo, reprezentant al Greenpeace. [Guvernul japonez a decretat stare de "alerta maxima"]

Acest tip de energie nucleara este folosit doar pentru producerea energiei electrice, si nu alimenteaza automobile, avioane sau alte masini care produc dioxid de carbon si sunt foarte poluante.

Potrivit Agentiei Interntionale pentru Energia Atomica, chiar daca si in situatia in care un reactor nuclear ar fi deshis si inchis timp de 10 zile incepand de acum si pana in 2050, scaderea emisiilor de dioxid de carbon ar fi de numai 4%. Dar, cu toate acestea, spune reprezentantul Greenpeace, exista modalitati cu mult mai sigure si mai putin poluante decat energia nucleara. Astfel, Consiliul European pentru Energia Regenerabila a dezvoltat impreuna cu Greenpeace un scenariu prin care se arata ca este posibil ca pana in 2050, 95% din energia produsa pe glob sa provina din surse regenerabile. Potrivit acestui scenariu, in toata acesta perioada nu vor mai fi construite alte centrale nucleare.

Si este bine de stiut ca acest lucru chiar se intampla si in viata reala, deoarece in prezent Spania isi asigura 35% din necesarul de energie din surse regenerabile, si 16% din energie eoliana, Portugalia in proportie de 45%, iar Germania are instalate panouri solare care produc de sase ori mai multa energie decat producea centrala nucleara de la Fukushima.

"Pericolele implicate sunt prea mari pentru a nu fi luate in considerare. Pamantul ne-a furnizat o solutie sustenabila: energia ce provine din surse regenerabile", a conchis Kumi Naidoo.


Citeste si: Ce "ascund" reactoarele nucleare din Japonia?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.