Guvernul este "in stare de alerta maxima" in fata problemelor ridicate de la centrala nucleara avariata Fukushima.

Premierul japonez, Naoto Kan, a subliniat astazi ca situatia ramane in continuare "imprevizibila" in centrala. Sistemele de racire la patru dintre cele sase reactoare sunt in pana, iar scurgerile radioactive s-au multiplicat, potrivit AFP, citat de MEDIAFAX.

Mai mult, apa puternic contaminata radioactiv a inundat subsolul salii masinilor reactoarelor 1, 2 si 3 si s-a deversat, de asemenea, in tunelurile tehnice din sol. Tokyo Electric Power (TEPCO), operatorul centralei de la Fukushima Daiichi (numarul 1), a recunoscut ca apa contaminata s-ar fi putut curge pana la malul Oceanului Pacific.

Prezenta acestor balti perturba puternic operatiunile de repornire a sistemelor de racire a reactoarelor, iar pomparea apei va fi complicata pentru tehnicieni, care trebuie sa sa o transfere in rezervoare fara sa se expuna la doze mortale de radiatie.


Totodata, pentru a opri combustibilul nuclear sa intre in fisiune, tehnicienii de la TEPCO si pompierii trebuie sa stropeasca in permanenta cele patru reactoare avariate si bazinul in care sunt stocate barele de combustibil uzat, lucru ce ar putea explica cantitatea importanta de apa contaminata de pe platforma.

TEPCO a anuntat luni ca au fost detectate urme de plutoniu in cinci locuri diferite, in solul centralei, dand asigurari ca nivelurile masurate nu reprezentau niciun pericol pentru sanatate. TEPCO a apreciat ca "foarte probabil" doua dintre cele cinci esantioane au legatura cu avariile suferite de centrala in timpul catastrofei de la 11 martie.

"Guvernul va aborda aceasta problema intr-o stare de alerta maxima. Nu putem sa negam ca evaluarea riscurilor unui tsunami, la acea vreme, a fost foarte eronata"
, a declarat Kan in legatura cu locul ales pentru instalarea centrale.

Citeste si:
Val de aer polar peste toată România. Alertă de furtuni și ploi:...
Val de aer polar peste toată...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.