Figura marcanta a fortelor armate americane, generalul in retragere Joseph Ralston a fost prezent la Bucuresti pentru a marca implinirea a 125 de ani de relatii bilaterale romano-americane, prilej pentru a sublinia importanta cooperarii militare dintre cele doua natiuni. Opinia sa favorabila fata de progresele Romaniei in plan militar si expunerea despre locul tarii noastre in contextul de securitate actual se traduc in imaginea pe care o are despre Romania, ca partener militar, "un cetatean" american care a fost al doilea in ierarhia Pentagonului in perioada 1996-2000 si a detinut comanda fortelor aliate si a fortelor SUA din Europa in perioada 2000-2003.

Generalul Ralston este omul caruia Pentagonul i-a trecut in responsabilitate, in aceasta perioada, administrarea problemelor de securitate privitoare la 93 de natiuni. Dincolo de experienta placuta pe care spune ca a avut-o cu ofiterii romani, generalul s-a aratat impresionat de participarea numeroasa si eficienta a militarilor ro- mani in strainatate, sugerand ca tara noastra a reusit sa castige increderea partenerilor sai militari si are o imagine buna in acest sens.

E necesar Consensul intre riverani

In ce priveste insa noua politica de securitate pe care Bucurestiul doreste sa o promoveze in zona Marii Negre, avand in vedere si recentele declaratii ale Moscovei ca nu va accepta un control al fortelor NATO in Marea Neagra, generalul Ralston a lasat sa se inteleaga ca lucrurile sunt mai complicate decat par la prima vedere, din moment ce nu toti actorii din regiune impartasesc viziunea Romaniei. Astfel, chiar daca NATO este preocupata de acest aspect, este in primul rand nevoie de un consens intre vecinii de la Marea Neagra pentru o noua politica de securitate.

De altfel, a aratat fostul ofiter american, consultarile intre membrii NATO sunt foarte importante, avand in vedere faptul ca deciziile se iau prin consens, si nu trebuie trecut cu vederea ca la masa consultarilor apare si Moscova, in cadrul Consiliului NATO-Rusia.

Securitate regionala nu inseamna numai aparare militara

Romania ar trebui, asadar, sa-si foloseasca resursele militare in cadrul existent, vazut si el ca o resursa. Mai ales ca militarii romani au facut in repetate randuri dovada ca sunt buni, ultimul exemplu fiind pentru generalul Ralston cel din timpul exercitiului comun de la Brasov, unde batalionul romanesc a uimit ofiterii straini. Membra a NATO si viitoare membra a UE, Romania este parte a ecuatiei securitatii regionale si globale. Iar securitate, asa cum a explicat si generalul american, nu inseamna numai aparare militara, ci si context politic, economic, social. Prin urmare, NATO si UE pot fi complementare pentru asigurarea securitatii, prima asigurand operatiunile militare, iar cea de-a doua contribuind la celelalte aspecte, inclusiv cu structuri militare si politienesti. Acesta este asadar contextul in care Romania ar trebui sa-si dezvolte capacitatile militare si politice.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.