Mohammed Ismail, unul dintre oamenii de incredere ai lui Seif al-Islam, fiul liderului libian Muammar Kadhafi, a vizitat recent Londra, pentru negocieri confidentiale cu oficiali britanici,

Vizita lui Ismail la Londra a fost confirmata de surse guvernamentale, contactele cu acesta parand sa faca parte dintr-o serie de astfel de discutii intre oficiali libieni si Occident, in ultimele doua saptamani. Acestea sunt interpretate ca semne ca regimul ar putea cauta o "strategie de iesire", potrivit publicatiei. Dezvaluirea acestei vizite intervine imediat dupa dezertarea fostului ministru libian de Externe, Moussa Koussa, interogat in capitala britanica, scrie MEDIAFAX.

Foreign Office a refuzat sa comenteze in legatura cu aceste contacte cu Ismail sau alti oficiali ai regimului libian. Dar vestea intalnirilor vine odata cu speculatii potrivit carora fiii lui Gaddafi, mai ales Saif al-Islam, Saadi si Mutassim, sunt nerabdatori sa vorbeasca. "Au existat tot mai multe dovezi ca fiii (lui Muammar Gaddafi) vor o cale de iesire" din acest conflict, a declarat o sursa diplomatica occidentala.

Desi este putin cunoscut in Libia sau in strainatate, Ismail este recunoscut de diplomati ca omul de incredere si reprezentatul lui Seif al-Islam. Potrivit unor telegrame publicate de WikiLeaks, el a reprezentat Guvernul Libiei in cadrul unor negocieri pentru achizitii de arme si ca persoana de contact in probleme militare si politice. "Mesajul care i s-a trasmis este ca (Muammar) Kadhafi trebuie sa plece si ca va da socoteala pentru crimele comise in fata unui tribunal penal international", a declarat un purtator de cuvant al diplomatiei britanice, refuzand sa ofere alte detalii.

Unii dintre asistentii fiilor liderului libian au subliniat, insa, ca acestia ar putea fi nevoiti sa treaca peste tatal lor si sa caute "strategii de iesire" care sa impiedice tara sa cada prada anarhiei. Una dintre ideile sugerate, pe care The Guardian nu a putut sa o confirme din alte surse, ar fi ca Muammar Gaddafi sa predea puterea. Mutassim, in prezent consilier pentru probleme de securitate nationala a Libiei, ar deveni presedinte interimar, intr-un Guvern de uniune nationala, incluzand opozitia. Dar ideea ar putea fi respinsa atat de rebeli, cat si de comunitatea internationala.

Citeste si:
Jean Gavril și Dinu, nevoiți să facă autostopul din Londra în...
Jean Gavril și Dinu, nevoiți...

Pe de alta parte, Ali Abdussalam Treki, un diplomat libian de rang inalt, a refuzat sa accepte numirea lui Gaddafi ca ambasador la ONU, condamnand "varsarea de sange", potrivit unor surse. Totodata, oficialii verificau informatii potrivit carora Tarek Khalid Ibrahim, adjunctul sefului misiunii libiene la Londra, urma sa dezerteze.

Citeste si: Cum s-ar putea razbuna Gaddafi pe Marea Britanie?

Razboi in Libia: SUA si Marea Britanie au lansat un prim val de rachete


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.