Medicii si asistentele din Europa de Est, inclusiv din Romania, aleg din ce in ce mai mult sa plece in Occident pentru un salariu mai mare si conditii de lucru mai bune, iar acest exod s-a amplificat in special in tarile afectate cel mai mult de criza.

"Nu mai exista perspective pentru mine in Ungaria, plec in Germania, unde munca mea va fi recunoscuta", afirma Csaba Andok, un chirurg ungar in varsta de aproximativ 50 de ani, scrie MEDIAFAX.

In Ungaria, in 2010, 1.111 medici au solicitat un certificat de la autoritatile ungare pentru a lucra in strainatate, o crestere de 25 la suta in comparatie cu 2009, contrastand astfel cu o perioada de stagnare de mai multi ani, potrivit secretariatului responsabil cu Sanatatea, din cadrul Ministerului Resurselor Nationale (NEM).

Aceasta cifra nu este alarmanta in raport cu cei 30.000 de medici din tara, dar este ingrijoratoare daca este comparata cu cei 800 de studenti care absolvesc facultatea de medicina in fiecare an.

Cei care se hotarasc sa plece, de preferinta in Marea Britanie, Suedia sau Germania, sunt in special tinerii, si intr-o masura mai mica cei care au trait deja in strainatate, cum este si Csaba Andok.

"Nemultumirea este generala in randul medicilor, in special din cauza degradarii conditiilor salariale"
, afirma chirurgul. Medicii castiga cel mai mult intre 550 si 740 de euro pe luna. "Activitatea se realizeaza cu un personal foarte redus, ceea ce face ca presiunea cotidiana sa fie aproape intolerabila", spune el.

Criza economica, care a afectat serios Ungaria in 2008, si masurile de austeritate bugetare care au urmat, explica intensificarea acestui fenomen de exod, potrivit expertilor.

In Romania, tara aflata in continuare in recesiune, tabloul general nu este deloc flatant, numarul celor care vor sa plece in strainatate dublandu-se practic, cu 2.779 de medici intr-un an, potrivit cifrelor oficiale.

In Bulgaria, asistentele medicale continua sa plece in masa, intr-un ritm de aproximativ 1.200 pe an. Numarul lor a scazut la 31.961 in 2009, ultima cifra cunoscuta, in conditiile in care tara nu numara decat aproape 28.000 de medici.

Dar sistemul de sanatate al tarii celei mai sarace din Uniunea Europeana (UE) ar avea nevoie de cel putin 60.000 de asistente pentru a putea functiona convenabil, avertizeaza Asociatia angajatilor medicali bulgari.

Citeste si:
România scapă de MCV. Anunțul făcut de Comisia Europeană. Ursula...
România scapă de MCV. Anunțul...

In Ungaria, exasperarea este atat de mare, incat medicii intentioneaza sa urmeze exemplul colegilor cehi: aproximativ 3.800 de medici din cei 20.000 din sectorul public ceh si-au dat demisia la sfarsitul lunii decembrie, pentru a-si sustine revendicarile salariale. Guvernul a cedat in final, acordand cresteri salariale esalonate pana in 2013.

Guvernul conservator ungar al lui Viktor Orban vrea sa ia masuri de imbunatatire a conditiilor de munca ale angajatilor in sanatate. Dar continutul acestor masuri ramane vag si, in asteptarea lor, medicii pensionari sunt chemati sa isi reia activitatea, in special in zonele rurale.
In Bulgaria si in Romania nu este prevazuta nicio masura pentru "controlarea hemoragiei", comenteaza AFP.

In schimb, Polonia a reusit sa reduca net exodul medicilor incepand din 2005, reevaluandu-le salariul si investind in formare.

Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

Pe langa remuneratie, medicii se decid sa plece si din cauza proastei functionari a sistemelor de sanatate din tarile lor.

"In sistemul actual, de multe ori calitatea tratamentului nu este o prioritate", declara Ivo Kolts, doctor si profesor la Universitatea Tartu, din estul Estoniei. "Spitalele estone prefera deseori sa realizeze analize medicale inutile (...), deoarece statul plateste subventii pentru acest gen de interventii, indiferent daca pacientul are nevoie sau nu de ele", subliniaza el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.