Un avion F-15 Eagle al fortelor aeriene americane s-ar fi prabusit in Libia, aparent din cauza unei defectiuni mecanice, intr-o zona controlata de rebeli. Cei doi piloti ai avionului american prabusit in Libia sunt raniti usor.

Cei doi piloti ai avionului american F-15 prabusit in Libia au fost recuperati si sunt raniti usor, a declarat marti o purtatoare de cuvant a US Africa Command, citata de AFP.

"Cei doi membri ai echipajului s-au catapultat din (avionul) F-15E atunci cand acesta s-a confruntat cu o defectiune a echipamentului la 21 martie, in jurul orei 22.30, deasupra nord-estului Libiei", a declarat comandamentul US Africa Command, care asigura coordonarea operatiunilor de la Stuttgart (Germania), intr-un comunicat. Cei doi piloti sunt "sanatosi", adauga comunicatul.

"Cei doi sunt sanatosi si au suferit rani usoare", a adaugat Nicole Dalrymple, purtatoare de cuvant a US Africa Command.

Accidentul nu s-a produs in urma unei "actiuni ostile", a declarat ea, adaugand ca avionul participa la un raid care viza apararea antiaeriana libiana. "O ancheta este in curs pentru a stabili cauza accidentului", potrivit comunicatului militar american.

Avionul, care stationa in mod obisnuit la baza Lakenheath, din Marea Britanie, a decolat pentru aceasta misiune de la baza aeriana italiana Aviano. Aceasta este prima pierdere recunoscuta oficial a unui avion al coalitiei in Libia.

Informatia a fost confirmata ulterior pentru BBC News Online de US African Command, scrie MEDIAFAX.

Comandantul US African Command Kenneth Fidler a declarat ca, potrivit informatiilor pe care le detine, prabusirea avionului nu a fost provocata de o "actiune ostila". El a precizat ca un membru al echipajului a fost recuperat iar o operatiune este in desfasurare pentru gasirea celuilalt militar.

Statele Unite au mobilizat in cadrul operatiunii din Libia trei bombardiere B-2, invizibile pe radar, precum si avioane de vanatoare de tip F-15 si F-16.

Cu putin timp inainte, Franta a lansat primul atac impotriva Libiei fara a-si informa in totalitate aliatii, iar incercarile sale de a exclude o interventie NATO au divizat coalitia.

"Pe masura ce ne apropiam de incheierea unui acord in privinta (unei interventii) NATO, Franta a blocat deodata totul, ceea ce ne-a surprins la inceput... Dar apoi a devenit clar - (presedintele francez Nicolas) Sarkozy a vrut sa anunte raidurile exact la finalul unei sedinte la Paris unde conducea spectacolul", a declarat un oficial occidental, adaugand ca tarile membre NATO au lucrat mai multe saptamani pentru a ajunge la un acord in vederea preluarii efective de catre alianta a conducerii operatiunilor, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Relatiile au devenit atat de tensionate luni, incat ambasadorii francez si german la NATO au parasit sala unde avea loc o sedinta a Consiliului Nord-Atlantic, organismul decizional al aliantei, dupa ce secretarul general Anders Fogh Rasmussen a criticat Parisul pentru ca a impiedicat interventia NATO si Germania pentru ca nu a participat activ la operatiuni.

"Exista tensiuni majore intre Statele Unite si Marea Britanie pe de o parte si Franta pe de alta parte", a precizat un oficial occidental.

Dar Franta neaga ca ar fi actionat singura in atacul de sambata. "Toate raidurile aeriene au fost coordonate cu partenerii nostri", a afirmat un oficial de rang inalt din Ministerul francez al Apararii.

Spre deosebire de Marea Britanie, Franta s-a opus in permanenta ca operatiunea sa fie condusa de NATO, sustinand ca acest fapt ar trimite mesajul gresit in lumea araba.

Citeste si:
50 de ani de la primul pas pe Luna: Romania, printre tarile din...
50 de ani de la primul pas pe...

Citeste si: [UPDATE] Franta reia atacul in Libia

Care sunt fortele coalitiei internationale angajate in operatiunile din Libia?

Fortele coalitiei internationale au bombardat Tripoli


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.