Tiruri ale apararii antiaeriene urmate de explozii au fost auzite luni seara la Tripoli, in zona resedintei liderului libian Muammar Kadhafi.

Apararea antiaeriana a intrat in actiune la scurt timp dupa ora 19.00 GMT (21.00, ora Romaniei), iar exploziile au fost auzite ulterior.

In noaptea de duminica spre luni, mai multe rachete au distrus o cladire administrativa din cadrul resedintei-cazarma de la Bab el-Aziziya, in sudul capitalei libiene. Potrivit coalitiei, aceasta adapostea un "centru de comandament si de control", scrie MEDIAFAX.

  • O baza a Marinei libiene din apropiere de Tripoli a fost bombardata

O baza a Marinei libiene, situata la zece kilometri est de Tripoli, a fost bombardata luni seara, au declarat martori care au vazut fum iesind din aceasta baza. Baza navala Boussetta a fost atinsa de bombardamente la scurt timp dupa ora 19.00 GMT (21.00, ora Romaniei), potrivit unor martori. [Unul dintre fiii lui Gaddafi, ucis intr-un raid aerian]

Televiziunea de stat libiana a anuntat luni seara ca fortele coalitiei internationale bombardau Tripoli.

Franta, Marea Britanie, Statele Unite si alte tari europene, intre care Italia, un stat strategic prin pozitia sa geografica, participa la operatiunile aeriene din Libia, care detaliaza fortele utilizate sau in curs de mobilizare.

  • Seful Statului Major britanic exclude ca Muammar Kadhafi sa fie vizat direct de raidurile aeriene

Seful Statului Major al Armatei britanice, generalul David Richards, a exclus luni ca fortele coalitiei sa il vizeze direct pe colonelul Muammar Kadhafi in Libia, contrar sugestiilor facute de doi ministri, inclusiv cel al Apararii. Intervievat pe aceasta tema de BBC, seful Statului Major a raspuns: "Absolut nu. Nu este autorizat de rezolutia ONU si nu vreau sa mai discut despre asta".

Anterior, in cursul zilei, Ministrul britanic de Externe, William Hague, a sugerat ca Muammar Kadhafi ar putea fi vizat de raidurile aeriene internationale din Libia, refuzand totusi sa "speculeze" in legatura cu obiectivele alese de coalitie, scrie MEDIAFAX.

"Nu vreau sa speculez in legatura cu tintele, care depind de circumstantele de moment", a explicat ministrul, dupa o intrebare privind posibilitatea unui atac care sa il vizeze direct pe liderul libian. "Totul depinde de modul in care oamenii se comporta. Tintele sunt permanent in concordanta cu rezolutia ONU, accentul fiind pus pe protejarea civililor", a precizat Hague.

Citeste si:
Rușii, bombardament la granița cu România. Portul Reni de pe Dunăre...
Rușii, bombardament la...

Ministrul britanic al Apararii, Liam Fox, evocase de duminica "posibilitatea" ca Muammar Kadhafi sa fie vizat direct de raidurile aeriene.

Generalul David Richards si-a exprimat de asemenea "optimismul prudent" cu privire la derularea operatiunilor militare in Libia. El a salutat faptul ca aparate ale Fortelor aeriene britanice au abandonat o operatiune in cursul noptii de duminica spre luni, dupa ce si-au dat seama de prezenta civililor in perimetrul vizat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.