Ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, afirma ca Romania trebuie sa evalueze ce este de facut in cazul unor evenimente similare celor petrecute in Japonia, exprimandu-si, totodata, increderea ca ISGU este pregatit sa faca fata "provocarilor".

Igas a fost intrebat, joi, intr-o conferinta de presa desfasurata la Arad, daca Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta este pregatit sa intervina in cazul aparitiei unui nor radioactiv. [Ar rezista centrala Cernavoda la un cutremur puternic?]

"Sa speram ca nu se va ajunge aici, sa avem probleme de o asemenea natura. Sigur ca noi suntem intr-un moment in care trebuie sa evaluam corect ce ar trebui sa facem in conditiile in care se va intampla in Romania ce se intampla in Japonia. ISU este o structura bine inchegata si structurata, sunt convins ca si de aceasta data va face fata provocarilor, ca si pana acum
", a declarat Igas.


Organizarea si conducerea activitatilor de interventie in caz de urgenta radiologica se asigura de catre Comitetul National pentru Situatii de Urgenta, din Centrul de Accident Nuclear si Urgenta Radiologica, in colaborare cu comitetele judetene pentru situatii de urgenta

Centrala Fukushima 1, situata in zona afectata de cutremurul si valul seismic de vineri, numara sase reactoare, a caror stare actuala este considerata foarte instabila si periculoasa, existand riscul unui accident nuclear major.

  • Traseul probabil al norului radioactiv de la Fukushima

Norul radioactiv provenind de la centrala nipona Fukushima probabil se va deplasa pe deasupra Oceanului Pacific, ar ajunge joi in insulele Aleutine si vineri seara in California, conform unei prognoze realizate de Natiunile Unite, scrie editia online a ziarului New York Times.

Potrivit expertilor, nivelul radiatiilor se va diminua pe parcurs si va avea, in cel mai rau caz, efecte foarte mici in Statele Unite. Spre exemplu, norii radioactivi emanati de la Cernobil in 1986 au ajuns in Statele Unite dupa zece zile, nivelul radioactivitatii fiind la cote minime.



Prognoza este realizata de Organizatia Tratatului pentru Interzicerea Testelor, subordonata Natiunilor Unite si avand sediul la Viena. Studiul nu ofera informatii despre actualul nivel al radiatiilor, ci doar despre probabila deplasare a norului radioactiv, scrie MEDIAFAX. Prognoza ia in considerare actualele informatii despre viteza si directia rafalelor de vant din Pacific.
Citeste si:
Primele țări care au intrat în 2023. Ultimele state care vor...
Primele țări care au intrat...

Duminica, Comisia de Reglementare din SUA daduse asigurari ca "nu se vor inregistra "efecte daunatoare sanatatii" din cauza norilor radioactivi provenind din Japonia, dat fiind ca intre cele doua tari sunt mii de kilometri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.