Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) de la Luxemburg a decis, marti, ca parintii unui copil, care s-a nascut intr-un stat UE, dobandind astfel cetatenie europeana, pot locui si munci in statul membru.

"Cetatenia Uniunii impune ca un stat membru sa autorizeze resortisantii unei tari terte, parinti ai unui copil avand cetatenia acestui stat membru, sa locuiasca si sa munceasca in acest stat, in masura in care un refuz ar lipsi acest copil de beneficiul efectiv al esentei drepturilor corespunzatoare statutului de cetatean al Uniunii", a decis CJUE.

Acesta cerinta este valabila chiar si atunci cand copilul nu si-a exercitat niciodata dreptul de libera circulatie pe teritoriul statelor membre.

Decizia a fost data dupa ce o instanta belgiana a sesizat CJUE cu cazul lui Ruiz Zambrano si al sotiei sa, ambii cetateni columbieni, care au solicitat azil in Belgia din cauza situatiei de razboi civil care domina in Columbia. Autoritatile belgiene au refuzat sa le acorde statutul de refugiat si le-au ordonat sa paraseasca teritoriul belgian, anunta MEDIAFAX.

In timp ce cuplul continua sa locuiasca in Belgia in asteptarea solutionarii cererii de regularizare a sederii, sotia lui Ruiz Zambrano a nascut doi copii care au dobandit cetatenia belgiana.

Desi nu detinea un permis de munca, Zambrano a incheiat cu o intreprindere stabilita in Belgia un contract de munca pe durata nedeterminata cu norma intreaga. Datorita acestui loc de munca, el dispunea, la momentul nasterii primului sau copil de cetatenie belgiana, de resurse suficiente pentru a face fata intretinerii sale. In plus, aceasta activitate profesionala antrena plata contributiilor de securitate sociala si a contributiilor angajatorului.

Ulterior, Ruiz Zambrano a ramas, in mai multe randuri, fara loc de munca, ceea ce l-a determinat sa depuna cereri de ajutor de somaj. Aceste cereri au fost respinse intrucat, potrivit autoritatilor belgiene, nu indeplinea conditiile prevazute de legislatia belgiana privind sederea strainilor si nu avea dreptul sa lucreze in Belgia.

Citeste si:
Descoperă Belgia prin orașele sale medievale. Informații și detalii...
Descoperă Belgia prin orașele...

Pe de alta parte, sotii Ruiz Zambrano au depus, in calitate de ascendenti ai unor resortisanti belgieni, o cerere de stabilire a resedintei in Belgia. Cu toate acestea, autoritatile belgiene au respins cererea mentionata considerand ca acestia au omis in mod intentionat efectuarea demersurilor necesare pe langa autoritatile columbiene pentru recunoasterea cetateniei columbiene a copiilor lor si aceasta tocmai in scopul regularizarii propriei sederi in aceasta tara.

Ruiz Zambrano a atacat in instanta deciziile de respingere a cererii de stabilire a resedintei si a cererii de plata a ajutorului de somaj in special pentru motivul ca, in calitate de ascendenti ai unor copii minori belgieni, ar trebui sa poata locui si munci in Belgia.

Tribunal du travail de Bruxelles (Belgia), sesizat cu privire la deciziile de respingere a cererii de ajutor de somaj, a solicitat Curtii de Justitie sa stabileasca daca Ruiz Zambrano poate, in temeiul dreptului Uniunii, sa locuiasca si sa munceasca in Belgia.

Citeste si:
România și Luxemburg, țări din UE cu egalitate salarială între...
România și Luxemburg, țări...

Prin intermediul acestei intrebari, instanta belgiana ar dori sa afle in mod special daca dreptul Uniunii este aplicabil in speta chiar daca copiii belgieni ai lui Ruiz Zambrano nu si-au exercitat niciodata dreptul de libera circulatie pe teritoriul statelor membre.

Prin hotararea pronuntata marti, Curtea de la Luxemburg aminteste ca, desi reglementarea conditiilor de dobandire a cetateniei unui stat membru este de competenta exclusiva a acestui stat, este certa dobandirea cetateniei belgiene de catre copiii lui Ruiz Zambrano nascuti in Belgia. Prin urmare, acestia beneficiaza de statutul de cetateni ai Uniunii care are vocatia de a fi statutul fundamental al resortisantilor statelor membre.

In acest context, Curtea subliniaza ca dreptul Uniunii se opune unor masuri nationale care au efectul de a-i priva pe cetatenii Uniunii de beneficiul efectiv al esentei drepturilor conferite de statutul lor de cetatean al Uniunii. Or, refuzul acordarii dreptului de sedere unei persoane, resortisanta a unui stat tert, in statul membru in care au resedinta copiii sai de varsta mica, resortisanti ai respectivului stat membru, a caror intretinere o asigura aceasta, precum si refuzul de a-i acorda un permis de munca vor avea un asemenea efect.

Citeste si:
PSD vrea sa conteste raportul MCV privind Romania la CJUE
PSD vrea sa conteste raportul...

Astfel, trebuie sa se considere ca un astfel de refuz de acordare a dreptului de sedere va avea drept consecinta faptul ca respectivii copii, cetateni ai Uniunii, vor fi obligati sa paraseasca teritoriul Uniunii pentru a-si insoti parintii. In acelasi mod, daca nu se acorda un permis de munca parintilor, acestia risca sa nu dispuna de resursele necesare pentru a face fata propriilor nevoi si celor ale familiei lor, ceea ce ar avea de asemenea drept consecinta obligarea copiilor lor, cetateni ai Uniunii, sa paraseasca teritoriul acesteia. In asemenea conditii, acesti copii vor fi, in fapt, in imposibilitatea de a exercita esenta drepturilor conferite de statutul lor de cetatean al Uniunii.

In aceste circumstante, Curtea arata ca dreptul Uniunii se opune ca un stat membru sa refuze, pe de o parte, unui resortisant al unui stat tert - care asigura intretinerea copiilor sai de varsta mica, cetateni ai Uniunii - sederea in statul membru de resedinta al acestora din urma si ai carui cetateni sunt si, pe de alta parte, acordarea unui permis de munca respectivului resortisant al unui stat tert, in masura in care astfel de decizii i-ar priva pe acei copii de beneficiul efectiv al esentei drepturilor corespunzatoare statutului de cetatean al Uniunii.

Citeste si:
PE: Cetatenii UE care se muta in alt stat membru pot sa-si...
PE: Cetatenii UE care se muta...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.