Armatele americana si sud-coreeana au inceput luni manevre comune anuale, in conditiile in care Coreea de Nord a amenintat, cu o zi inainte, ca va declansa un "razboi total" in caz de provocare, potrivit unor surse militare, citate de AFP.

Aproximativ 200.000 de soldati sud-coreeni si 12.800 americani urmeaza sa participe la exercitii, care sunt impartite in doua parti, una constand intr-un exercitiu de comanda, care urmeaza sa dureze pana la 10 martie, iar cealalta prevazand exercitii aeriene, navale si terestre, pana la 30 aprilie, relateaza MEDIAFAX.

Exercitiile se desfasoara dupa mai multe scenarii, intre care o prabusire brusca a regimului nord-coreean si un exod masiv de refugiati, acte de provocare sau cautarea de arme de distrugere in masa, potrivit agentiei sud-coreene Yonhap.

Armata americana prevede sa mobilizeze portavionul sau de 97 de tone, USS Ronald-Reagan. [SUA pot distruge instalatiile nord-coreene pentru lansarea de rachete]

"Daca agresorii lanseaza o provocare pentru (declansarea) unui razboi local, lumea va asista la o riposta fara precedent din partea armatei si a poporului nord-coreean", a declarat Coreea de Nord, duminica, potrivit agentiei oficiale KCNA.

Phenianul a amenintat ca va purta un "razboi total" ca "represalii" la manevre, cu scopul de a transforma Seulul, capitala sud-coreeana, intr-o "mare de foc", a adaugat KCNA.

Nordul a proferat, cu regularitate, asemenea amenintari, inainte de inceperea unor exercitii militare, efectuate de catre Seul.

Dar tensiunile sunt, in prezent, foarte puternice, dupa torpilarea, in martie, a corvetei sud-coreene Cheonan, atribuita Coreei de Nord, si bombardarea, in noiembrie, a unei insule apartinand Coreei de Sud, de catre armata nord-coreeana, in care au fost ucisi 50 de sud-coreeni.

Aceste manevre intervin, de asemenea, dupa esecul unor negocieri militare, la inceputul lunii, cu Seulul. [Au esuat negocierile in pensinsula Coreeana?]

Phenianul a amenintat ca va deschide focul contra Coreei de Sud, daca aceasta continua sa trimita materiale de propaganda, cu ajutorul unor baloane, a adaugat KCNA. [Executati pentru ca au ridicat de pe jos manifeste anti-comuniste]

Citeste si:
New York Times: Rusia cumpără muniție de artilerie de la Coreea de...
New York Times: Rusia cumpără...

Seulul a reluat trimiterea de materiale de propaganda peste frontiera cu Nordul, o practica suspendata din 2000. Sunt trimise, de asemenea, informatii asupra miscarilor de revolta din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, potrivit Yonhap.

Potrivit unor oficiali sud-coreeni, Phenianul a amplificat, recent, controlul asupra informatiilor, pentru a evita difuzarea de stiri despre revoltele din Orientul Mijlociu, chiar daca analistii considera putin probabila o miscare de revolta in Coreea de Nord, izolata de exterior de regimul lui Kim Jong-Il.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.